E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

Ю. Грушевич, головний спеціаліст відділення НСПП в Сумській області

 

SUM2002201925 лютого 2019 року відповідно до плану роботи Сумської облдержадміністрації відбулась відеоселекторна апаратна нарада під керівництвом голови Сумської облдержадміністрації М. Клочка.

На нараду були запрошені керівники обласних структур, міські голови та голови райдержадміністрацій, керівники територіальних громад та підприємств. Окрім вищевказаних посадовців, на нараду був запрошений начальник відділення НСПП в Сумській області (далі – Відділення) О. Пирогов для інформування про стан та динаміку соціально-трудових відносин (далі – СТВ) в області.

Під час виступу О. Пирогов акцентував увагу на результатах роботи Відділення за 2018 рік, нагальних питаннях щодо поліпшення стану СТВ в області та проведенні заходів щодо сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню.

Начальник Відділення зазначив, що стан СТВ в Сумській області упродовж 2018 та на початку 2019 років на більшості підприємств основних галузей економіки можна характеризувати як стабільний, але з ознаками помітного посилення соціальної напруги в окремих районах та підприємствах, зокрема, ПАТ "Сумське машинобудівне НВО" м. Суми, Казенне підприємство "Шосткинський казенний завод "Зірка" м. Шостка, КП "Конотопське трамвайне управління" м. Конотоп. Основним чинником дестабілізації стану СТВ стала заборгованість із виплати заробітної плати.

О. Пирогов зауважив, що упродовж зазначеного періоду спостерігалось значне погіршення стану СТВ на КП "Шосткинський казенний завод "Зірка" м. Шостка, що входить до концерну "Укроборонпром". Підприємство має значні борги із виплати заробітної плати, що зумовлено недостатньою та неритмічною завантаженістю підприємства замовленнями, відсутністю власних джерел для погашення заборгованості.

Аналіз чинників дестабілізації стану СТВ свідчить, що причиною їх виникнення є порушення норм Закону України "Про оплату праці", а саме: своєчасність виплати заробітної плати, не нарахування і невиплата компенсації втрати частини зарплати у зв'язку з порушенням термінів її виплати.

На завершення О. Пирогов запевнив, що працівники Відділення і в подальшому сприятимуть збереженню соціального спокою в регіоні. Голова облдержадміністрації М. Клочко подякував начальнику Відділення за змістовну інформацію та зобов'язав голів райдержадміністрацій, міських голів, керівників структурних підрозділів Сумської облдержадміністрації:

1. Забезпечити надання своєчасної інформації Відділенню області про випадки з назрівання конфліктних ситуацій та посилення соціальної напруги у трудових колективах.

2. Вживати необхідних заходів у разі виникнення конфліктних ситуацій між сторонами соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах та організаціях регіону щодо їх вирішення та стабілізації стану соціально-трудових відносин.