E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

О. Атаманюк, начальник відділення НСПП в Полтавській області

Pol0403201927 лютого 2019 року начальник відділення НСПП в Полтавській області (далі – Відділення) О. Атаманюк взяла участь в роботі розширеного засідання обласної координаційної групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (далі – ОКГ)та дотримання соціальних гарантій у сфері оплати праці на підприємствах, в установах та організаціях. Засідання відбулося під головуванням заступника голови ОДА, голови ОКГ О. Пругла.

В обговоренні питань брали участь: члени ОКГ – представники Департаменту соціального захисту населення ОДА (далі – ДСЗН), управління Держпраці, головного управління Пенсійного фонду України (далі – ГУ ПФУ), Головного територіального управління юстиції у Полтавській області (далі – ГТУЮ) та запрошені представники Департаменту агропромислового розвитку ОДА, Національної поліції, Гадяцької РДА та галузевих профспілкових об'єднань.

Заступник директора ДСЗН ОДА Л. Новосад поінформувала присутніх про загальний стан заборгованості із виплати заробітної плати працівникам підприємств, установ та організацій області, зокрема, економічно активних підприємств.

Розглянуто питання погашення зарплатних боргів на підприємствах м. Гадяч: ТОВ "Полтавамолпрод", ТОВ "Торговий дім "Гадячсир-Україна", ТОВ "Техмолпром", ТОВ "Річен-груп", ТОВ "Гадячсир", ТОВ "Торговий дім "Мілео", ТОВ "Метангазавто".

За повідомленням голови Гадяцької райдержадміністрації В. Матюшенка проведено переговори з власниками підприємств, 19 лютого 2019 року підписано Меморандум про погашення зарплатних боргів перед працівниками вказаних підприємств. Гадяцькою РДА спільно з центром вторинної правової допомоги забезпечується надання правової допомоги працівникам підприємств, у тому числі і вивільненим, при підготовці позовних заяв до суду про примусове стягнення зарплатних боргів. Відповідно до Меморандуму розпочато виплату зарплатних боргів.

Про попередні результати перевірок стану дотримання норм законодавства про працю в частині забезпечення своєчасної виплати заробітної плати на підприємствах-боржниках м. Гадяч (ТОВ "Гадячсир", ТОВ "Річен-Груп", ТОВ "Полтавамолпрод", ТОВ "Техмолпром", ТОВ "Торговий дім "Гадячсир-Україна"") поінформував начальник управління Держпраці у Полтавській області С. Щербак. Останні два підприємства перебувають в системі запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)), а ТОВ "Полтавамолпрод" – в базі даних потенційно конфліктогенних підприємств Відділення. Про стан соціально-трудових відносин (далі – СТВ) в зазначених колективах поінформували начальник Відділення О. Атаманюк та начальник УДВС ГТУЮ В. Коноз.

Окрім того, на засіданні були заслухані керівники структурних підрозділів ОДА, які повідомили про стан та перспективи розвитку підприємств, що знаходяться у сфері їх впливу, відповідно до розподілу повноважень (ДП "Полтавський комбінат хлібопродуктів", філія "Хлібна база № 88 ДП "ПКХ", Решетилівське КП "Водоканал", ОКВП ВКГ "Миргородводоканал"). На першому підприємстві зареєстровано КТС(К), а інші – перебувають в системі запобігання виникненню КТС(К) Відділення, про стан СТВ в яких поінформувала О. Атаманюк.

Основною причиною наявності боргів на підприємствах області державного та недержавного секторів економіки є складний фінансово-економічний стан та недостатність обігових коштів через відсутність замовлень на їх продукцію, несвоєчасні розрахунки замовників за виконані роботи, втрата ринку збуту, неефективне управління майном тощо.

Наступним питанням порядку денного розглянуто стан забезпечення виплати заробітної плати в установах та закладах області за грудень 2018 року з дотриманням законодавчо визначеного мінімального розміру. За даними ГУ ПФУ в Полтавській області загальна кількість застрахованих осіб по області порівняно з початком 2018 року зросла на 12,1 тис. осіб та у грудні становила 427,2 тис. осіб, заробітну плату менше мінімального розміру отримали 38,1 тис. осіб, що на 16 тис. менше порівняно з січнем 2018 року.

Заслухавши звіти і повідомлення, члени ОКГ обговорили план спільних заходів з покращення ситуації з виплати заробітної плати на підприємствах області та прийняли відповідні протокольні рішення.

За підсумками засідання ОКГ була проведена оперативна нарада у Відділенні, під час якої визначено подальші дії щодо активізації заходів, спрямованих на запобігання виникненню та сприяння вирішенню КТС(К) на підприємствах, в установах та організаціях області у взаємодії зі сторонами соціального діалогу.