E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

Н. Жуковська, головний спеціаліст відділення НСПП в Миколаївській області

 

MUK0403201927 лютого 2019 року заступник начальника відділення НСПП в Миколаївській області (далі – Відділення) С. Загребайленко взяла участь у засіданні Миколаївської міської тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія) під головуванням першого заступника Миколаївського міського голови В. Криленка.

На засіданні Комісії розглядалось питання стану погашення заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам на економічно-активних підприємствах міста Миколаєва, заборгованості перед Пенсійним фондом України, а також із сплати єдиного соціального внеску на підприємствах міста станом на 01.02.2019.

Про стан погашення кредиторської заборгованості, в тому числі із виплати заробітної плати колишнім працівникам ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" поінформувала ліквідатор заводу І. Сербін. Відповідно до затвердженого реєстру вимог кредиторів, загальна сума кредиторських вимог заводу перед 1109 фізичними особами – колишніми працівниками складала 90,9 млн. грн. Починаючи з грудня 2018 року ліквідатором здійснюється погашення заборгованості із виплати заробітної плати. На сьогодні 827 працівникам погашено заборгованість із виплати заробітної плати понад 76 млн. грн. І. Сербін зазначила, що виникли складнощі з ідентифікацією 167 колишніх співробітників заводу. Після того, як будуть ідентифіковані всі працівники, та їх кредиторські вимоги погашені, близько 30 млн. грн.  перерахують фондам по непрацездатності в Миколаївській області.

Заступник голови Комісії, директор департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради С. Василенко поінформував присутніх про стан виплати заробітної плати на підприємствах міста. Так, станом на 01.02.2019 заборгованість із виплати заробітної плати на 13 економічно-активних підприємствах міста складала 70,8 млн. грн., що становить 85,7% до загальнообласного показника. Найбільша сума заборгованості із виплати заробітної плати спостерігається серед підприємств державної форми власності (88,5% від загальної суми боргу по місту).

Основними причинами заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах став недостатній обсяг проектно-вишукувальних робіт, зменшення замовлень на послуги, відсутність коштів на придбання власної сировини, несвоєчасні розрахунки дебіторів за реалізовану продукцію підприємств. Керівники підприємств поінформували присутніх щодо причин виникнення заборгованості із виплати заробітної плати та заходи щодо її погашення.

Також, присутніх було поінформовано, що останнім часом спостерігається негативна тенденція погашення заборгованості зі сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України та єдиного соціального внеску.

На засіданні Комісії було заслухано представників: ТОВ "Авіафінсервіс", ТОВ "Універсальна база 1608", ТОВ "Техснабекспорт", ПП "Торола Дизайн Груп" та ТОВ "Дизайн поліграфія".

Заступник директора департаменту – начальник управління праці департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Н. Кірлан довела до відома присутніх інформацію про стан виконання рішень попередньої Комісії, засідання якої відбулось у січні 2019 року. Рішення Комісії виконані в повному обсязі.

За підсумками роботи Комісії у Відділенні проведено робочу нараду, в ході якої проаналізовано отримані матеріали з метою недопущення ускладнення стану соціально-трудових відносин у трудових колективах.