E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О. Клепач, головний спеціаліст відділення НСПП в Запорізькій області

 

24 квітня 2019 року в. о. начальника відділення НСПП в Запорізькій області (далі – Відділення) М. Пель взяла участь у засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) та інших соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати (далі – Комісія), яке відбулось під головуванням заступника голови облдержадміністрації Е. Гугніна.

Згідно порядку денного були розглянуті питання про: стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати, обов'язкових платежів до Пенсійного фонду України та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на підприємствах, щодо яких реалізується процедура відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом; стан виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї працівникам ТОВ "Керуюча компанія "Наш дім Запоріжжя"; заборгованість із страхових виплат у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, окремих виплат потерпілим на виробництві, а також заходи, вжиті для забезпечення їх своєчасності та погашення боргів із них.

Загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати по області в березні 2019 року зменшилася на 24,1 млн. грн. або на 21,5%, і за станом на 01.04.2019 склала 87,8 млн. грн. Порівняно з початком поточного року заборгованість зменшилася на 102,4 млн. грн. або на 53,8%. Борги економічно активних підприємств у березні 2019 року зменшились на 29 млн. грн. (65%), а в порівнянні з початком 2019 року – на 125,3 млн. грн. (88,9%), і на початок квітня становили 15,7 млн. грн.

Заборгованість на підприємствах, що знаходяться у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом, з початку року зросла на 4,7 млн. грн. або на 9,8%, та станом на 01.04.2019 склала 52,5 млн. грн. Серед цієї статистичної групи суб'єктів господарювання 28,2% (14,8 млн. грн.) боргів припадає на три підприємства державного сектору економіки: ЗДП "Радіоприлад", ДП "Запорізький облавтодор" ВАТ "ДАК "Автомобільні дороги України" та 10 структурних підрозділів, ДП "Аеропорт Бердянськ".

На підприємства приватної форми власності припадало 47,7 млн. грн. або 54,3% від загальної суми боргу по області, комунальної власності – 1,3 млн. грн. (1,5%). Заборгованість із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери на початок квітня поточного року відсутня.

На засіданні були заслухані керівники ТОВ "Керуюча компанія "Наш дім Запоріжжя" м. Запоріжжя, Запорізького державного підприємства "Радіоприлад", ТОВ "Чиста вода – Бердянськ" м. Бердянськ, ПАТ "Бердянськсільмаш" м. Бердянськ, які доповіли про проблемні питання підприємств, причини заборгованості із виплати заробітної плати та вжиті заходи щодо її погашення.

Під час засідання Комісії М. Пель поінформувала присутніх, що 12.04.2019 розпорядженням НСПП колективний трудовий спір (конфлікт) між найманими працівниками та адміністрацією ПАТ "Запоріжжяобленерго" було знято з реєстрації як вирішений.

По завершенню заходу в. о. начальника Відділення проведено робочу нараду, на якій працівників було ознайомлено з результатами розглянутих на засіданні питань з метою врахування їх в подальшій роботі при проведенні моніторингу стану соціально-трудових відносин на підприємствах області.