E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О.Турчинська, головний спеціаліст відділення НСПП в Рівненській області

 

26 червня 2019 року в Рівненській обласній державній адміністрації відбулось чергове засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат під головуванням в. о. голови Рівненської обласної державної адміністрації І. Тимошенка.

У засіданні комісії взяли участь представники департаментів облдержадміністрації, територіальних управлінь центральних органів виконавчої влади, а також керівники підприємств, на яких існує заборгованість із виплати заробітної плати. Також, у засіданні комісії взяла участь начальник відділення НСПП в Рівненській області (далі – Відділення) Т. Фокіна.

На засіданні було розглянуто стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах області, яка за статистичними даними станом на 01.06.2019 складала 12,6 млн грн, що на 15,4 млн грн менше, ніж на 01.01.2019.

Станом на 01 червня 2019 року заборгованість із виплати заробітної плати наявна на 6 підприємствах-боржниках, з яких 3 економічно активні та 3 – підприємства-банкрути. Найбільшу суму боргу має ДП "Рівненській автомобільний ремонтний завод" – понад 6,7 млн грн та ПАТ "Рівнеазот" – майже 5,3 млн грн.

Т. Фокіна поінформувала про виникнення колективного трудового спору (конфлікту) (далі – КТС(К)) між найманими працівниками та адміністрацією ДП "Рівненський автомобільний ремонтний завод" міста Рівного. Зазначила, що фінансово-економічний стан підприємства продовжує залишатись незадовільним, у зв’язку із незначними обсягами робіт, що виконує завод, та відсутністю державного замовлення з боку ДК "Укроборонпром". Тому, повністю самостійно ліквідувати заборгованість із виплати заробітної плати підприємство не в змозі.

Також, Т. Фокіна зазначила, що оскільки ДП "РАРЗ" є державним комерційним підприємством, що передане в управління Державному концерну "Укроборонпром", задоволення вимог найманих працівників значною мірою залежить від компетенції останнього. Тому запропонувала спільно з місцевими органами виконавчої влади, відповідно до законів України "Про місцеві державні адміністрації", "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліків)" скоординувати спільні дії щодо розв’язання даного спору.

З огляду на це, одним з пунктів рішення комісії, було рекомендовано Відділенню спільно з місцевими органами виконавчої влади та громадськими організаціями сприяти взаємодії сторін у процесі врегулювання КТС(К) на ДП "РАРЗ".

По завершенню засідання обласної комісії, у Відділенні проведено робочу нараду, у ході якої окреслено завдання щодо взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, з метою сприяння поліпшенню трудових відносин на підприємствах області, запобігання виникненню КТС(К) та сприяння їх вирішенню.