E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

    12 листопада 2019 року, в приміщенні Департаменту соціального захисту населення Черкаської обласної державної адміністрації (Департамент), головний спеціаліст відділення НСПП в Черкаській області (Відділення) Л. Єжель провела робочу нараду з заступником директора Департаменту О. Шимчуком та працівниками Департаменту, а також з представниками Черкаської обласної профспілки працівників соціальної сфери України (Профспілка).
    Л. Єжель поінформувала присутніх про те, що до Відділення звертаються представники первинних профспілкових організацій управлінь соціального захисту населення районних державних адміністрацій (Управління) за консультаціями щодо порядку вступу в колективні трудові спори (конфлікти) з роботодавцями з вимогами скасувати розпорядження голів районних державних адміністрацій в частині скорочення чисельності найманих працівників Управлінь.
    Представники Профспілки зазначили, що відповідно до розпорядження Черкаської обласної державної адміністрації від 25.10.2019 № 675 "Про внесення змін до розпорядження обласної державної адміністрації від 24.04.2014 № 90", з метою оптимізації структури районних державних адміністрацій з 1 січня 2020 року заплановано скорочення чисельності працівників районних державних адміністрацій.
   Постановою КМУ від 25.03.2014 № 91 "Деякі питання діяльності місцевих державних адміністрацій" встановлено граничну чисельність працівників місцевих державних адміністрацій, згідно якої чисельність працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення не скорочувалась.
    Постановою КМУ від 19.06.2019 № 746 внесено зміни у додаток до постанови КМУ від 25.03.2014 № 91, які набирають чинності з 1 січня 2020 року. Під час визначення граничної чисельності працівників місцевих держадміністрацій чисельність працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення також не скорочувалася.
Незважаючи не це, ряд районних державних адміністрацій наприкінці жовтня 2019 року видали розпорядження про оптимізацію чисельності працівників управлінь соціального захисту населення.
     Крім того, відповідно до вимог статті 49-4 Кодексу законів про працю України та статті 22 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", роботодавці, упродовж передбачених законодавством трьох місяців з часу прийняття рішення про скорочення чисельності, не провели з первинними профспілковими організаціями консультацій про заходи щодо запобігання звільненню чи зведенню кількості працюючих до мінімуму, пом'якшення несприятливих наслідків такого звільнення, що спричинило ускладнення стану соціально-трудових відносин у колективах окремих Управлінь та, як наслідок, може призвести до виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) з роботодавцями.
     Як зазначив О. Шимчук, Департамент підтримує позицію Профспілки щодо недоцільності скорочення чисельності працівників Управлінь, оскільки це призведе до збільшення навантаження на одного працюючого, яке на даний час вже перевищує встановлені норми.
    Наразі штатна чисельність управлінь соціального захисту райдержадміністрацій області становить 542 одиниці, з 01.01.2020 заплановано скорочення 8% від штатної чисельності працюючих, а в окремих Управліннях – від 14 до 21%. Скорочення такої кількості працюючих може дестабілізувати роботу окремих Управлінь та викликати затримки з призначення житлових субсидій.
   Представники Департаменту вважають, що надання найближчим часом Міністерством соціальної політики України роз'яснень та методичних рекомендацій щодо порядку застосування постанови КМУ від 25.03.2014 №91 (з подальшими змінами) дозволить стабілізувати стан соціально-трудових відносин у колективах Управлінь.
    Л. Єжель надала учасникам наради детальні роз'яснення щодо процедури вступу профспілок у колективні трудові спори (конфлікти) з роботодавцями та їх вирішення.
      По завершенню наради її учасники висловили сподівання, що завдяки спільним зусиллям соціальних партнерів найближчим часом вдасться стабілізувати стан соціально-трудових відносин в управліннях соціального захисту населення Черкаської області.