E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

    04 березня відбулась робоча зустріч начальника відділення НСПП в Рівненській області (Відділення) із т.в.о. директора ДП "Рівнеторф", під час якої обговорено нагальні питання підприємства.
    Т.в.о. директора ДП "Рівнеторф" зазначено, що підприємство досягнуло високих результатів упродовж останніх років, стабільно працює, виконуючи та перевиконуючи планові показники, своєчасно виплачується і заробітна плата найманим працівникам.
   Однак, незважаючи на певні досягнення у виробничій та фінансово-господарській діяльності ДП "Рівнеторф" має низку проблем, пов'язаних із перспективою подальшої роботи. До проблемних питань, що стримують розвиток підприємства та потребують вирішення на державному рівні, слід віднести:
   – недостатнє фінансування з Державного бюджету на розвиток торф'яної галузі;
   – надмірне збільшення податку (частина чистого прибутку) з 50 до 90 відсотків з 01.01.2019;
   – значний ступінь зносу основних засобів (станом на 31.12.2019 складає 73,5%);
  – недосконала законодавча база, зокрема, стаття 150 Земельного кодексу України щодо відведення земельних ділянок під видобуток торфу;
  – продовження терміну дії спеціального дозволу на користування надрами № 2201 від 30.03.2000, із зазначенням в особливих умовах надання часу до кінця 2020 року на отримання висновку з оцінки впливу на довкілля;
    – плата за користування надрами;
    – приватизація ДП "Рівнеторф".
    Для подальшого розвитку торфовидобувної галузі України необхідні інвестиції на оновлення виробничої бази. До 2012 року за рахунок державної підтримки торфовугільної галузі ДП "Рівнеторф" отримувало значні кошти, які ефективно використовувалися на розробку сировинної бази, модернізацію застарілого обладнання та на придбання нової техніки.
    Наразі, враховуючи відсутність державного фінансування та складну ситуацію в країні, підприємство вимушене вкладати власні кошти за рахунок прибутків, що надходять від реалізації продукції, для оновлення основних фондів (заміни фізично-зношеного та морально-застарілого обладнання, виконання проектних робіт щодо відведення земельних ділянок, виготовлення проектів розробки родовищ торфу та їх введення в експлуатацію), технічного переоснащення на заміну вибувших та освоєння нових виробничих потужностей по видобутку торфу для виробництва напівбрикетів торф'яних.
   Проблема трудової міграції, відтік кваліфіцуованих кадрів через недостатній розмір заробітної плати на підприємстві, порівняно з іноземними підприємствами, також залишається актуальною.
     Під час зустрічі начальник Відділення детально роз'яснила положення законів України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)", "Про соціальний діалог в Україні" з метою розв'язання можливих протиріч виключно в конструктивному правовому руслі. Окрім цього, домовлено підтримувати постійний зв'язок для обміну інформацією про стан соціально-трудових відносин на підприємтсві.