E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Олена Погуляй, провідний спеціаліст сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Полтавській області


Національною службою посередництва і примирення за поданням відділення НСПП в Полтавській області (далі – Відділення) зареєстровано колективний трудовій спір між найманими працівниками та Полтавською дитячо-спортивною школою з веслування на байдарках і каное Полтавської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна» з вимогами найманих працівників:

1. Виплатити заборгованість із заробітної плати за січень-березень 2015 року;

2. Забезпечити виплату заробітної плати відповідно до п. 5.2. колективного договору Полтавської ДЮСШ з веслування на байдарках і каное.

Проаналізувавши передумови виникнення трудового конфлікту Відділення звернулося до новопризначеного голови облдержадміністрації Валерія Головка з докладним листом, в якому поінформовано його, що Відділення, діючи в межах повноважень, утримує найманих працівників від незаконних акцій соціального протесту.

Далі було наголошено, що причиною виникнення та зростання соціального напруження в цій та в трьох інших дитячо-юнацьких спортивних школах, які підпорядковані обласній організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна», є заборгованість із виплати заробітної плати, що утворилася після припинення фінансування цих закладів Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а також через відсутність на обласному рівні рішення щодо розмежування видатків на утримання закладів між місцевими бюджетами. Це призвело до того, що працівники ДЮСШ у поточному році ще не отримували заробітну плату. Відтак, підготовка до вступу в колективні трудові спори відповідно до законодавства України та за сприяння відділення НСПП відбувається й в інших дитячо-юнацьких спортивних школах.

Також було зазначено, що центральними органами виконавчої влади вирішення питань подальшого функціонування дитячо-юнацьких спортивних шкіл в частині їх фінансового забезпечення покладено на керівників місцевих органів виконавчої влади та запропонувало, спираючись на зміст статті 24 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» (в якій участь місцевої державної адміністрації у вирішенні колективних трудових спорів (конфліктів) віднесена до її основних галузевих повноважень), обговорити ці питання за участі керівників усіх причетних установ і організацій на нараді в обласній державній адміністрації та спільно здійснити вичерпні міри в межах компетенції, спрямовані на поліпшення стану соціально-трудових відносин в Полтавській дитячо-спортивній школі з веслування на байдарках і каное, а також у колективах інших дитячо-юнацьких спортивних шкіл, підпорядкованих обласній організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна».

Цей лист разом із розпорядженням НСПП про реєстрацію колективного трудового спору 16 квітня 2015 року було передано голові обласної державної адміністрації. Після цього, начальник Відділення Сергій Замицький провів робочу зустріч із заступником голови облдержадміністрації Романом Товстим, (відповідальним за фізкультуру і спорт згідно з розподілом обов’язків), під час якої відбулося обговорення алгоритму вирішення вимог учасників даного колективного трудового спору та проблем інших дитячо-юнацьких спортивних шкіл.