E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Колеснікова Н.В., провідний спеціаліст відділення НСПП в Донецькій області

З початку поточного року особлива увага фахівців відділення Національної служби посередництва і примирення в Донецькій області направлена на моніторинг стану соціально-трудових відносин на підприємствах вугільної промисловості, однієї з основних, характерних для Донецької області галузей та найбільш конфліктогенну.

Упродовж січня-березня 2015 року найманими працівниками вугільних підприємств вже проведено п`ять акцій соціального протесту та страйків. Причиною протестної активності найманих працівників стало погіршення фінансового стану вугільних підприємств через не передбачення в бюджеті 2015 року коштів на державну підтримку на собівартість вугільної продукції, що призводить до порушення строків виплати поточної заробітної плати та накопичення заборгованості із неї.

Зважаючи на погіршення стану соціально-трудових відносин на вугледобувних підприємствах області 16.04.15 року начальник відділення НСПП в Донецькій області Хімчак А.Б. провів робочу зустріч з заступником начальника управління вугільної промисловості Департаменту розвитку базових галузей економіки Донецької обласної державної адміністрації Тараненко Т.В.

У ході зустрічі співрозмовники обмінялись інформацією про стан заборгованості із виплати заробітної плати, перспективи і шляхи її погашення та заходи місцевих органів влади щодо послаблення соціального напруження у трудових колективах шахтарів.

З початку 2015 року, повідомила Тараненко Т.В., стан виплати поточної заробітної плати на вугледобувних підприємствах був незадовільний, що призвело до накопичення заборгованості.

Як зазначив Хімчак А.Б., погіршення фінансового стану вугільних підприємств та відсутність перспектив на його покращення, зростання заборгованості із виплати заробітної плати, погіршення соціальних стандартів та гарантій найманим працівникам, стало причиною проведення найманими працівниками вугледобувних підприємств трьох акцій соціального протесту та двох стихійних страйків, в тому числі в акціях протесту брали участь наймані працівники ДП «Красноармійськвугілля», м. Димитров та «Селидіввугілля», м. Селидове, в стихійних страйках приймали участь шахтарі ВП «Шахта «Стаханова» та «Шахта «Центральна» ДП «Красноармійськвугілля», м. Димитров та «Шахти «Південнодонбаська № 3» ім. М.С. Сургая», м. Вугледар. На двох підприємствах (ДП «Красноарміськвугілля» та ДП «Селидіввугілля»), відмітив Хімчак А.Б., в попередні роки були зареєстровані колективні трудові спори (конфлікти), проведені всі примирні процедури і акції соціального протесту були проведені з дотриманням положень законодавства про вирішення КТС(К).

Стихійні страйки на ВП «Шахта «Стаханова» та «Шахта «Центральна» ДП «Красноармійськвугілля», «Шахта «Південнодонбаська № 3» ім. М.С. Сургая» були проведені з порушенням ст. 17 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» щодо відсутності колективного трудового спору (конфлікту) на зазначених шахтах та ст. 19 Закону щодо не попередження про терміни проведення страйку.

З метою запобігання порушення законодавства України, Відділенням були направлені листи-роз`яснення головам профспілкових комітетів підприємств, на яких відбулось зростання протестної активності найманих працівників.

У результаті обговорення ситуації на вугільних підприємствах Донецької області та подальшого її моніторингу, Тараненко Т.В. та Хімчак А.Б. домовились про подальшу взаємодію та обмін оперативною інформацією щодо загострення соціального клімату в трудових колективах шахтарів та вжиття спільних заходів щодо стабілізації стану соціально-трудових відносин на підприємствах вугільної промисловості.