E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Клепач Оксана, заступник начальника відділення НСПП в Запорізькій області – завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування


26 березня 2015 року начальник відділення НСПП в Запорізькій області Сергій Четвертак взяв участь у засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія).

Засідання проводилось у приміщенні Запорізької обласної державної адміністрації під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Григорія Самардака.

Окрім членів Комісії, на засіданні були присутні представники Запорізької обласної ради, прокуратури Запорізької області, структурних підрозділів Запорізької обласної державної адміністрації, керівники територій та керівники підприємств.

Комісією було розглянуто питання про стан виплати заробітної плати, виконання графіків погашення заборгованості із неї працівникам економічно активних підприємств області, погашення боргів по страхових внесках до Пенсійного фонду України та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

У ході засідання було зазначено, що за даними органів статистики загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати у лютому 2015 року зменшилася на 2,8 млн. грн.. або на 3,9 %, однак, порівняно з початком року вона зросла на 8,2 млн. грн. і станом на 01.03.2015 становила 67,7 млн. грн.

Динаміка погашення боргів продовжує визначатися ситуацією на підприємствах державного сектору економіки, де на 01.03.2015 р. вони становили 43,4 млн. грн., а їх питома вага складала 64,1 % від загальної суми боргу.

Борги економічно активних підприємств за лютий 2015 року зменшилися на 3,1 млн. грн. або на 10,5% і на 01.03.2015 становили 26,7 млн. грн.

У ході засідання були заслухані керівники підприємств що мають найбільші борги із виплати заробітної плати працівникам, зокрема ДП «Запорізький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» де триває колективний трудовий спір та підприємств системи запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів): ДП «Запорізький облавтодор» ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради, Служба автомобільних доріг у Запорізькій області та інші.

Керівники підприємств доповіли про причини зростання заборгованості із виплати заробітної плати, вжиті заходи щодо її ліквідації, а також джерела погашення боргів.

Під час обговорення проблем на ДП «Запорізький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» слово взяв Сергій Четвертак, який звернув увагу Комісії на те, що на ДП «Запорізький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» було зареєстровано колективний трудовий спір, за сприяння Відділення проведена примирна комісія, якою було прийнято рішення яке задовольнило обидві сторони конфлікту. Рішення примирної комісії відповідно ст.9 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» є обов’язковим для виконання сторонами колективного трудового спору, проте, на сьогодні рішення не виконується. Заборгованість із виплати заробітної плати, одна із основних вимог найманих працівників інституту, продовжує зростати. Сергій Четвертак зазначив , що це дає правові підстави звернутись Відділенню до прокуратури щодо невиконання керівником ДП «Запорізький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» рішення примирної комісії.

За результатами засідання Комісії у відділенні НСПП в Запорізькій області проведено робочу нараду, у ході якої обговорено перспективи подальшої роботи щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) на підприємствах області.