E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

А. Коткова, головний спеціаліст сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Кіровоградській області


Кіровоград 26.0224 лютого 2015 року М. Рішняк, начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Кіровоградській області (далі – Відділення) взяв участь у засіданні Кіровоградської обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія).

Комісією було розглянуто стан виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах міст Кіровограда, Олександрії, Знам’янки, Світловодська та Олександівського, Голованівського, Маловисківського, Новоукраїнського і Новомиргородського районів Кіровоградської області.

С. Кузьменко, голова Кіровоградської обласної державної адміністрації акцентував увагу учасників засідання на питанні безпосередньої залежності соціальної стабільності у сфері праці з станом дотримання трудових прав працівників і особливо щодо своєчасної та повної оплати праці. Наголосив на тому, що від вирішення цього соціально важливого питання залежить благополуччя родин працівників та якість їх життя. Тому, діяльність місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, в першу чергу, має бути спрямована на забезпечення погашення заборгованості із виплати заробітної плати, як один із напрямів поліпшення стану соціально-трудових відносин. Закликав членів Комісії і запрошених керівників територій, підприємств, установ і організацій до конструктивної роботи щодо аналізу причин утворення заборгованості із виплати заробітної плати, пошуку шляхів її погашення.

О. Догаров, директор департаменту соціального захисту населення Кіровоградської обласної державної адміністрації, акцентував увагу присутніх на суттєвому погіршені стану соціально-трудових відносин на підприємствах області, внаслідок заборгованості із виплати заробітної плати, яка досягла 35,6 млн. грн. Зазначив, що станом на 24.02.2015 року економічно активні підприємства області наростили 4,5 млн. грн. боргів із виплати заробітної плати. Левова частка боргу серед економічно активних підприємств зосереджена на промислових підприємствах, на яких у лютому 2015 року відбувся приріст боргу близько 60,0%. Проінформував, що з початку 2015 року більш ніж вдвічі зросла заборгованість із заробітної плати на підприємствах комунальної форми власності, обсяг яких становить 900,0 тис. грн.

Комісія розглянула стан виплати заробітної плати та темпи погашення заборгованості на 22 підприємствах області, з яких на 1 підприємстві Національною службою посередництва і примирення зареєстровано колективний трудовий спір, 4 перебувають на обліку Відділення з метою здійснення заходів щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та 4 внесено до бази даних підприємств Відділення, що відзначилися підвищеним рівнем конфліктогенності.

Керівники підприємств проінформували Комісію про причини утворення заборгованості із виплати заробітної плати, можливості та терміни її погашення, заходи, які вживаються адміністрацією відповідного підприємства, з метою забезпечення своєчасної виплати заробітної плати та дотримання вимог законодавства у сфері праці. Охарактеризували стан соціально-трудових відносин і його залежність від стану виплати заробітної плати.

М. Рішняк, взяв участь у обговоренні питань, пов’язаних із своєчасністю виплати заробітної плати. Зазначив, що основним чинником погіршення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах і організаціях області залишаються порушення вимог законодавства щодо оплати праці. Рекомендував керівникам підприємств включати до Колективних договорів заходи щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати разом із соціально-економічним обґрунтуванням, з метою забезпечення сторонами подальшого контролю за їх реалізацією.

Інформація отримана на засіданні Комісії обговорена у Відділенні, з метою врахування у подальшій роботі.