E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Олена Погуляй, провідний спеціаліст сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Полтавській області


20 лютого відбулося перше в 2015 році розширене засідання обласної робочої координаційної групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати, в якому взяв участь начальник відділення НСПП в Полтавській області (далі – Відділення) Сергій Замицький. Засідання проводив перший заступник голови обласної державної адміністрації Олег Пругло. Директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко проінформувала присутніх, що упродовж 2014 року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати працівникам підприємств, установ та організацій області зросла у 1,7 рази і станом на 01.01.2015 року становила 25,4 млн. грн. По економічно активним підприємствам цей показник у порівнянні з початком минулого року збільшився в 2,7 рази. Упродовж січня він продовжував зростати і станом на 01.02.2015 року сягнув 14,4 мнл.грн. Майже 90% цієї суми зосереджено на 6 економічно активних підприємствах.

У ході засідання були заслухані пояснення керівників підприємств: ПрАТ «Будівельного управління №9 «Полтаванафтогазбуд»; Полтавської обласної громадської організації «Мисливсько-рибальське товариство «Кречет»; ДП НАК «Надра України» «Миргороднафторозвідка»; ПрАТ «Миргородський завод продтоварів «Калинка»; ДП ДАК «Хліб України» Миргородський комбінат хлібопродуктів №1». Члени робочої координаційної групи обговорили стан справ на кожному з цих підприємств, висловили свої рекомендації щодо погашення зарплатних боргів та прийняли протокольні рішення.

У своєму виступі на засіданні Сергій Замицький ознайомив членів обласної робочої координаційної групи з появою нових осередків соціальної напруженості. Це насамперед Полтавська аграрна академія, де після зміни її підпорядкованості іншому центральному органу виконавчої влади – розпоряднику бюджетних коштів, утворилася заборгованість із виплати заробітної плати та стипендій. Також, не визначений порядок фінансування студентських санаторіїв-профілакторіїв Полтавської аграрної академії та Полтавського державного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка, де донедавна витрати на заробітну плату персоналу та харчування студентів фінансувалися коштом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Внаслідок зменшення обсягів бюджетного фінансування з’явилися факти порушення термінів виплати заробітної плати, визначених колективними договорами, у виробничих структурних підрозділах Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства. Через відсутність інвестиційних програм, неефективний менеджмент знов з’явилися затримки із виплати заробітної плати в обласному комунальному підприємстві «Аеропорт-Полтава». У цих трудових колективах працівники Відділення здійснюють вивчення впливу дестабілізаційних чинників на динаміку стану соціально-трудових відносин та сприяє їх поліпшенню, в межах повноважень.

Інформація про результати засідання обласної робочої координаційної групи обговорена з працівниками Відділення та врахована в планах подальшої роботи.