E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Сектор аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Черкаській області

З метою формування та реалізації державної соціальної та економічної політики у сфері трудових відносин, забезпечення соціальної стабільності у трудових колективах області та для налагодження ефективної співпраці по створенню сприятливих умов для розвитку соціального діалогу в регіоні, 5 січня 2015 року начальник відділення НСПП в Черкаській області (далі – Відділення) Станіслав Власенко провів робочу зустріч із головою обкому профспілки працівників освіти і науки України Ольгою Жалдак.

Під час робочої зустрічі було розглянуто питання соціального партнерства на регіональному рівні в сфері реалізації державної соціальної політики та стану соціально-трудових відносин в закладах освіти та науки області.

Під час робочої зустрічі начальник Відділення Станіслав Власенко привернув увагу до реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення, оскільки для Черкащини на посиленому контролі влади залишатимуться питання виплати заробітної плати, намічені заходи по легалізації заробітної плати, збереженню трудових ресурсів області, захисту прав працюючих, спрямованих на поліпшення соціально-трудових відносин між сторонами і запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).

Він, також проінформував Ольгу Жалдак про здійснені заходи Відділенням щодо правового супроводу та сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів), запобігання їх виникненню у взаємодії з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, органами прокуратури, профспілками, організаціями роботодавців.

С. Власенко наголосив, що практика роботи показує, що взаємодія Відділення з органами влади та соціальними партнерами, допомагає успішно вирішувати питання стабілізації стану соціально-трудових відносин.

На думку начальника Відділення, для того, щоб ситуація на ринку праці в області була прогнозованою та стабільною, насамперед, необхідно сприяти підвищенню рівня правової культури сторін соціально-трудових відносин шляхом проведення консультацій, нарад, «круглих столів» та інших заходів, бо правова культура – це не лише знання законодавства, а й усвідомлення його дотримання, що в подальшому призведе до гармонізації соціально-трудових відносин, як в області, так і в цілому в суспільстві.

Під час зустрічі, Ольга Жалдак, зазначила, що з метою покращення роботи з соціально-економічного захисту прав та інтересів працівників, профспілкові організації проводять цілеспрямовану роботу в установах освіти та науки, надають правову допомогу членам профспілки, тісно співпрацюють з департаментом праці та соціального захисту населення ОДА, територіальною державною інспекцією праці в Черкаській області, відділенням НСПП в Черкаській області та іншими.

Головною умовою успішного врегулювання соціально-трудових відносин є налагодження соціального діалогу між роботодавцем та найманими працівниками. Механізмом соціального діалогу служить колективно-договірне регулювання. По Черкаській області майже 100% найманих працівників галузі освіти охоплені колективними договорами на тих підприємствах, де є первинні профспілкові організації, які входять до обласної галузевої профспілки.

По закінченню зустрічі, Ольга Жалдак висловила думку про те, що Відділення займає важливе місце в системі державних органів, що здійснюють діяльність на території області з огляду на сферу діяльності і ті функції, які є засобом реалізації його компетентності. Також, вона зазначила, що питання поліпшення трудових відносин і особливо запобігання конфліктам в сфері праці є досить складними і потребують об’єднання зусиль влади, профспілок та роботодавців. Ключова роль в цьому складному процесі належить саме Відділенню.

По завершенню зустрічі, Станіслав Власенко провів робочу нараду з фахівцями Відділення, на якій було обговорено питання, що розглядались на зустрічі. Фахівцями Відділення інформація взята до уваги.