E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

IMG 3623Сектор правового забезпечення відділення НСПП в Хмельницькій області

У рамках здійснення спільних заходів, визначених укладеною Угодою про співпрацю між відділенням НСПП в Хмельницькій області та Федерацією профспілок Хмельницької області, заступником начальника – завідувачем сектора правового забезпечення відділення Олегом Форесем 4 грудня 2014 р. взято участь у одинадцятому засіданні ради Федерації профспілок області, де головним питанням порядку денного була робота профспілкових організацій щодо активізації соціального діалогу та колективно-договірного регулювання праці.

У своїй доповіді голова Федерації профспілок Хмельницької області Геннадій Харьковський повідомив про значне погіршення стану економіки держави, внаслідок чого погіршуються соціально-трудові відносини, падає реальна заробітна плата, скорочуються робочі місця, знижується рівень соціального захисту працівників, стрімко зростають ціни і тарифи на продукти харчування, ліки, енергоносії та життєво необхідні послуги.

Зокрема, в області відмічається спад виробництва на 10-13%, з 9% до 12% збільшився рівень безробіття, знижується купівельна спроможність населення та мають місце факти дискримінації в оплаті праці працівників бюджетної сфери, борги із виплати заробітної плати складають майже 12 млн. грн. Найбільше своїм працівникам заборгували роботодавці міст Хмельницького та Кам’янця-Подільского, Полонського та Славутського районів.

При цьому, чинна Регіональна угода між владою, роботодавцями та профспілками області виконується незадовільно, а робота по укладанню нової Територіальної угоди місцевою владою затягується.

Натомість, на думку доповідача, усім сторонам соціального діалогу слід активізувати свої зусилля та реально відстоювати інтереси працівників. З цього приводу рада Федерації профспілок Хмельницької області прийняла відповідну постанову до Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, у якій звертає їх увагу на необхідність забезпечення європейських соціальних стандартів при здійсненні реформ та врахування пропозицій профспілок при прийнятті нового Трудового кодексу України.

Результати засідання обговорені на оперативній нараді працівників відділення та використані для планування подальшої роботи з прогнозування виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) та сприяння своєчасному їх вирішенню.