E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Олена Бубнова, головний спеціаліст сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Одеській області


Одеса 12.11У сучасний період формування правової держави, зміцнення демократичних засад у суспільстві, однією з найбільш важливих та актуальних проблем залишається питання захисту трудових прав людини. Серед трудових прав працівників, закріплених Кодексом законів про працю України, центральне місце займає право на вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), як розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин.

Для забезпечення соціальної стабільності у трудових колективах області, якісного та своєчасного вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), запобігання виникненню стихійних акцій соціального протесту, Відділенням проводиться певна робота інформаційного та навчального характеру по підвищенню рівня правової обізнаності серед населення Одещини. З цією метою використовується широке коло різноманітних форм просвітницької діяльності: проведення тематичних семінарів, лекцій, зустрічей з представниками сторін соціального діалогу, інтерв’ю та публікації у засобах масової інформації, зустрічі з трудовими колективами Одещини.

Сприяючи підвищенню ефективності формування належного рівня правової культури сторін соціального діалогу в області, у межах своєї компетенції, Відділення значну увагу концентрує на такій активній та прогресивній частині населення як студенти вищих навчальних закладів. На думку Відділення, дуже важливим є правове виховання з питань трудового права, навичок колективного відстоювання трудових прав, саме серед майбутніх кваліфікованих спеціалістів, насамперед фахівців-юристів.

Вже багато років Відділення плідно співпрацює з Одеським регіональним інститутом державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (далі - ОРІДУ НАДУ).

Упродовж декількох років фахівцями Відділення перед слухачами навчального закладу читались лекції, під час яких висвітлювались питання діяльності Національної служби посередництва і примирення, її компетенції у усунення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин, детально розглядався порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), наводились цікаві приклади з практики вирішення конфліктних ситуацій на підприємствах Одеської області.

З метою удосконалення співпраці у 2011 році був підписаний Договір про співробітництво між ОРІДУ НАДУ та Відділенням НСПП в Одеській області. Відповідно до укладеного Договору передбачено навчально-методичне співробітництво за спорідненими напрямами роботи на факультативах і в Центрі підвищення кваліфікації кадрів, залучення викладачів до проведення заходів Відділення, залучення співробітників Відділення до навчального процесу (читання лекцій, проведення семінарських і практичних занять), стажування викладачів і слухачів на базі Відділення та інші форми співпраці.

На базі Відділення щорічно проходять навчальну та переддипломну практику студенти кращих вищих навчальних закладів Одещини. За останні роки Відділенням було організовано стажування 10 майбутніх спеціалістів з Національного Університету «Одеська юридична академія», ОРІДУ НАДУ при Президентові України, Міжнародного гуманітарного університету, Одеської національної морської академії.

У ході навчальної практики молоде покоління детально знайомиться із завданнями та функціями Національної служби посередництва і примирення як державного органу, діючим законодавством щодо вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), нормативно-правовою базою з питань проведення примирних процедур, порядком оцінки відповідності критеріям репрезентативності сторін соціального діалогу.

Слід зазначити, що поряд з отриманням теоретичних знань, студенти-практиканти залучаються до участі у моніторингових дослідженнях з виїздом на підприємства, приймають участь на усіх етапах вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), отримують практичний досвід щодо застосування сторонами соціально-трудових відносин законодавства про працю України, оволодівають навичками та вміннями вести діалог під час вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин.

Відділення і надалі сприятиме підвищенню рівня правового виховання майбутніх спеціалістів, формуванню їх правосвідомості та правомірної соціально-активної поведінки для забезпечення конструктивного соціального діалогу та вирішення трудових конфліктів легітимним шляхом, використовуючи правові засоби захисту своїх прав та законних інтересів в Одеській області.