E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Марина Максименко, завідувач сектора правового забезпечення відділення НСПП в Чернігівській області


Характер та динаміка стану соціально-трудових відносин, які склалися протягом останніх років у трудових колективах закладів освіти області, свідчить про наявність передумов щодо його загострення, оскільки бюджетне фінансування менше від потреб та законодавчо визначеного рівня.

На даний час в області функціонує близько 400 дошкільних та понад 640 загальноосвітніх навчальних закладів, в яких працює понад 37 тис. осіб, або 18,2% середньооблікової кількості штатних працівників області.

На даний час порушення угод, в частині оплати праці, має місце в більшості районів і міст області. Найбільша заборгованість із виплати заробітної плати у м. Прилуки, Куликівському, Срібнянському та Коропському районах.

За інформацією обласного комітету організації Профспілки працівників освіти і науки України, видатки на оплату праці забезпечувалися в середньому на 75,7 %.

За зазначених обставин заборгованість із виплати заробітної плати перед педпрацівниками станом на 01.10.2014 року склав 61,7 млн. грн.

Через наявність дестабілізаційних чинників, стан соціально-трудових відносин у відділах освіти Куликівської, Коропської райдержадміністрацій та управлінні освіти Прилуцької міської ради відділенням НСПП у 2014 році взято на облік з метою здійснення заходів щодо запобігання виникненню колективного трудового спору (конфлікту). У межах визначених повноважень, сторонам були надані рекомендації відносно врегулювання конфліктної ситуації згідно Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

За результатами проведеної роботи, з 23 жовтня по 24 жовтня 2014 року на загальних зборах 29-ти трудових колективів закладів і установ освіти міста Прилук Чернігівської області затверджені вимоги та визначений орган, який буде представляти інтереси найманих працівників закладів і установ освіти міста Прилуки.

27 жовтня 2014 року сформовані вимоги були узагальнені Пленумом комітету Прилуцької міської організації профспілки працівників освіти і науки України та надіслані до управління освіти Прилуцької міської ради та Прилуцької міської ради.

Відповідь надійшла в установлений ст.5 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» строк від Прилуцької міської ради. 31 жовтня 2014 року Президія комітету Прилуцької міської організації Профспілки працівників освіти і науки України (представницький орган), розглянувши її прийняла рішення не погодитись з відповіддю і вступити в колективний трудовий спір (конфлікт) з Прилуцькою міською радою.

Після отримання письмової інформації про виникнення колективного трудового спору (конфлікту) на територіальному рівні в місті обласного підпорядкування, спеціалістами відділення НСПП було проведено аналіз вимог у відповідності до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

Розпорядженням Національної служби посередництва і примирення від 06 листопада 2014 року було зареєстровано колективний трудовий спір (конфлікт) між Прилуцькою міською організацією Профспілки працівників освіти і науки України Чернігівської області та Прилуцькою міською радою Чернігівської області.