E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

p style="text-align: justify;">Колеснікова Н.В., завідувач сектору аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Донецькій області


Донецьк 20.1016 жовтня 2014 року в.о. начальника відділення НСПП в Донецькій області – начальник відділу правового забезпечення Хімчак А.Б., з метою підвищення рівня правової культури сторін соціального діалогу та презентації засад діяльності Національної служби посередництва і примирення, взяв участь у навчальному семінарі, який проводився Слов`янською райдержадміністрацією для сільських, селищних голів та секретарів сільських селищних рад.

Виступ Хімчака А.Б. був присвячений питанням взаємодії з органами місцевого самоврядування та розвитку соціального діалогу в Донецькій області.

Вирішення соціально-економічних завдань міст і районів Донецької області, – сказав Хімчак А.Б. – неможливе без спільних зусиль сторін соціального діалогу та суб’єктів соціально-трудових відносин.

Зокрема, з метою підвищення соціальної складової та превентивних дій щодо стабілізації стану соціально-трудових відносин Відділення пропонує включати до міських та районних програм економічного і соціального розвитку заходи щодо:

– посилення контролю за дотриманням державних гарантій з підвищення мінімальної оплати праці;

– роботи комісій з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальним виплат та робочих груп з легалізації робочих місць;

– забезпечення виконання положень Генеральної та регіональної угод, умов колективних договорів щодо оплати праці;

– проведення моніторингу стану виплати заробітної плати;

– проведення навчальних семінарів з питань соціально-трудових відносин та попередження виникнення колективних трудових спорів (конфліктів);

– організації роботи ради з питань безпечної життєдіяльності населення;

– розвитку соціального партнерства.

Далі Хімчак А.Б. зосередив увагу присутніх на впровадженні Закону України «Про соціальний діалог в Україні» в Донецькій області.

Закон передбачає, що соціальний діалог це процес визначення та зближення позицій, досягнення спільних домовленостей та прийняття узгоджених рішень сторонами соціального діалогу, які представляють інтереси працівників, роботодавців, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, з питань формування та реалізації державної соціальної та економічної політики, регулювання трудових, соціальних, економічних відносин.

У Законі закріплено, що соціальний діалог здійснюється на національному, галузевому, територіальному та локальному рівнях на тристоронній або двосторонній основах. Новацією Закону стало визначення критеріїв репрезентативності для суб'єктів профспілкової сторони та сторони роботодавців. Законом встановлено загальні критерії та критерії для кожного рівня соціального діалогу.

Оцінка відповідності критеріям репрезентативності проводиться Національною службою посередництва і примирення та її обласними відділеннями.

Після введення в дію Закону України «Про соціальний діалог в Україні» до Відділення вже звернулись 25 профспілкових організацій та об`єднань і 1 організація роботодавців Донецької області щодо проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності на територіальному рівні.

Комісією Відділення було проведено 49 засідань, на яких були розглянуті та вивчені документи, які надходили від сторін профспілок та організації роботодавців. У результаті проведеної роботи Комісією прийняті рішення та видані свідоцтва про відповідність критеріям репрезентативності 25 профспілковим організаціям та об`єднанням та 1 організації роботодавців – Об’єднаній організації роботодавців Донецької області.

Проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності не тільки дозволяє, а й спонукає сторони соціального діалогу більш активно запроваджувати законодавчо встановлений механізм проведення соціального діалогу та удосконалювати його.

На закінчення, Хімчак А.Б. зазначив, що з метою розвитку та удосконалення соціального діалогу за сприянням відділення НСПП в Донецькій області, Донецької облпрофради та місцевих органів виконавчої влади в області створено і працюють 29 тристоронніх соціально-економічних рад, укладено 26 територіальних угод між місцевими органами самоврядування, координаційними радами профспілок та об’єднаннями роботодавців.

Таким чином в Донецькій області створюються всі умови для розвитку соціального діалогу, що у свою чергу позитивно вплине на стан соціально-трудових відносин.