E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

2014-09-23 15.06.11Сектор правового забезпечення відділення НСПП в Миколаївській області

23 вересня 2014 року в приміщенні Миколаївської обласної ради профспілок в рамках Угоди про співпрацю між відділенням НСПП в Миколаївській області та обласною радою профспілок відбулось двадцять сьоме засідання Громадського університету правових знань на тему "Соціальний захист працівників при масовому вивільненні з ініціативи роботодавця".

У заході взяли участь представники обласних галузевих профспілкових організацій соціальної сфери, будівництва, охорони здоров’я, ЖКГ, легкої промисловості, профспілкові юристи, представники профкомів підприємств, серед яких: ДП Миколаївський морський торговельний порт, ПАТ "Миколаївський комбінат хлібопродуктів", ДП "Миколаївський бронетанковий завод", управління Миколаївської дирекції УДППЗ "Укрпошта", Миколаївський професійний промисловий ліцей та представники Відділення.

Засідання Громадського університету розпочалось вступним словом начальника відділення НСПП в Миколаївській області (далі – Відділення) Оксани Євченко, яка урочисто вручила Подяку НСПП за вагомий вклад у стабілізацію стану соціально-трудових відносин області, сприяння своєчасному вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) на підприємствах Миколаївської області, підвищення рівня правової культури сторін соціально-трудових відносин Ліліані Бортновській, трудовому арбітру НСПП, помічнику голови профспілки працівників морського транспорту Миколаївського морського торговельного порту.

З темою доповіді "Дії профспілок при масовому вивільненні працівників з ініціативи роботодавця" виступила завідувач соціально-економічного відділу облпрофради Анна Лисохмара. У виступі, який супроводжувався презентацією, було зазначено покрокові дії при скороченні працівників, спрямовані на зменшення кількості вивільнень та пом’якшення негативних наслідків. Крім того, було акцентовано увагу на ролі колективних договорів та угод, які укладаються між сторонами соціального діалогу, як основних інструментів запобігання необґрунтованим звільненням.

Другим питанням порядку денного було ознайомлення учасників заходу з порядком реєстрації безробітних в державній службі зайнятості та надання їм допомоги по безробіттю. Головним спеціалістом відділу активної підтримки безробітних Центрального районного центру зайнятості міста Миколаєва Наталією Максимчук поінформовано про ряд соціальних послуг, які надає державна служба зайнятості безробітним, у тому числі про можливість навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації.

Підводячи підсумки засідання, фахівці Відділення підкреслили особливу важливість та актуальність обраної теми, оскільки від правильності та своєчасності дій профспілки залежить стабільний стан соціально-трудових відносин на підприємстві та рівень захисту трудових прав найманих працівників, а також звернули увагу учасників Університету на особливості захисту прав найманих працівників під час процедури скорочення, враховуючи можливість застосування процедури запобігання або реєстрації колективного трудового спору за наявності підстав, передбачених в чинному законодавстві.