E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Олена Бубнова, головний спеціаліст сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Одеській області

Одеса 22.08Одним з пріоритетних завдань аналітично-інформаційної діяльності Відділення є прогнозування можливого розвитку стану соціально-трудових відносин у трудових колективах Одещини для своєчасного врегулювання розбіжностей між сторонами соціального діалогу, попередження виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).

Фахівцями Відділення постійно здійснюється комплекс заходів, спрямованих на збір, вивчення та узагальнення основних соціально-економічних показників, соціальних факторів, що визначають стан відносин між найманими працівниками та роботодавцями в різних галузях економіки, аналізують чинники їх дестабілізації.

З цією метою особливу увагу Відділення приділяє вдосконаленню дієвих зв’язків з галузевими профспілками області.

19 серпня 2014 року відбулась робоча зустріч заступника начальника Відділення – завідувача сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування Валентини Браславської і голови Одеської обласної організації профспілки машинобудівників та приладобудівників України Ірини Сергеєвої. На зустрічі також були присутні правовий інспектор Світлана Шаталова та головний спеціаліст сектора аналітично- інформаційної роботи та прогнозування Відділення Олена Бубнова.

Під час зустрічі було обговорено стан соціально-трудових відносин на підприємствах машинобудування та приладобудування Одеської області, основні проблеми їх соціально-економічного розвитку.

На даний час розвиток галузі відбувається у складних умовах. Зменшення замовлень на вироблену продукцію, проблеми із збутом, подорожчання енергоресурсів та комплектуючих, зношення основних засобів, більш ніж на 60%, негативно вплинули на фінансовий стан багатьох підприємств машинобудування та приладобудування. Ряд підприємств було переведено на неповний робочий тиждень.

За словами І. Сергеєвої, стан соціально-трудових відносин у трудових колективах галузі залишається стабільним. Заробітна плата найманим працівникам виплачується своєчасно. Колективні договори укладені на усіх підприємствах, профспілкові організації яких відносяться до Одеської обласної організації профспілки машинобудівників та приладобудівників.

Водночас, через дію негативних факторів економічного характеру, на підприємствах даних видів діяльності існують передумови до ускладнення стану соціально-трудових відносин, виникнення конфліктних ситуацій.

За результатами зустрічі була досягнута домовленість про подальшу співпрацю, направлену на збереження соціального спокою та недопущення акумуляції протестного потенціалу у трудових колективах машинобудівників та приладобудівників Одещини.