E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Олександр Німченко, завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Херсонській області

Херсон 30.0529 травня 2014 року в приміщенні відділення НСПП в Херсонській області відбулася нарада-семінар з арбітрами та посередниками НСПП. До порядку денного наради-семінару було включено наступні питання: про роботу відділення НСПП в Херсонській області за І квартал 2014 року, найпоширеніші порушення чинного трудового законодавства, у тому числі допущення несвоєчасної виплати заробітної плати, не укладення або невиконання положень колективних договорів, що можуть бути причиною виникнення колективних трудових спорів (конфліктів).

Відкрила семінар Бойко В.В., начальник відділення НСПП в Херсонській області, яка поінформувала присутніх з результатами роботи відділення НСПП в Херсонській області за І квартал 2014 року, навела конкретні приклади позитивного впливу роботи Відділення на стан в області по врегулюванню колективних трудових спорів (конфліктів) на комунальному підприємстві електромереж зовнішнього освітлення «Херсонміськсвітло», ТОВ «Авто – Електромаш».

Упродовж І кварталу 2014 року в результаті заходів, здійснених Відділенням у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) та запобігання їх виникненню погашено заборгованість із виплати заробітної плати, що становить 65% від загальної суми боргу, що стала основною причиною виникнення спорів.

Всього у І кварталі 2014 року відділенням НСПП в Херсонській області було проведено 22 примирні процедури, спрямовані на сприяння вирішенню колективних трудових спорів між найманими працівниками та роботодавцями, запобігання їх виникненню, зокрема 12 узгоджувальних зустрічей та 10 засідань примирних комісій.

Протягом зазначеного періоду НСПП сприяла вирішенню висунутих найманими працівниками 12 вимог у 11 спорах на виробничому рівні, безпосередніми учасниками яких стали 1213 працівників.

За сприяння НСПП вирішено та знято з реєстрації 8 спорів та 8 вимоги найманих працівників.

Також учасників наради було поінформовано про хід роботи з питань запобігання виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) на підприємствах області, стан соціально-трудових відносин яких знаходиться на контролі Відділення.

У своїй доповіді Бойко В.В. визначила, що важливу роль у роботі по запобіганню виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), прогнозування Відділенням стан соціально-трудових відносин у галузях та конкретних підприємствах, установах організаціях з боку арбітрів, посередників, завідувачів інформаційно-консультаційними центрами НСПП. Вчасно надана інформація про погіршення стану соціально-трудових відносин надає змогу працівникам Відділення вжити дієвих заходів з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).

З другого питання порядку денного семінару виступив заступник начальника відділення в Херсонській області – завідувач сектора правового забезпечення Мирошниченко В.Ю., який довів до присутніх найбільш поширені порушення чинного трудового законодавства, внаслідок яких виникають колективні трудові спори (конфлікти), а саме:

- заборгованість із виплати заробітної плати;

- низький рівень оплати праці та заходів з охорони праці;

- недостатній рівень довіри керівництву;

- несвоєчасне укладення колективних договорів та порушення з боку роботодавців положень діючих колективних договорів;

- неритмічність роботи підприємств, простої, ігнорування адміністрацією підприємств інтересів працівників та ін.

Підводячи підсумки наради, начальник відділення Бойко В.В. звернула увагу присутніх щодо важливості їхнього внеску стосовно своєчасного реагування на ускладнення стану соціально-трудових відносин для попередження виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) на підприємствах усіх галузей області.