E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

p style="text-align: justify;">Відділення НСПП в Полтавській області

22 травня 2014 року начальник відділення НСПП в Полтавській області (далі – Відділення) Сергій Замицький провів робочу зустріч з новопризначеним першим заступником голови обласної державної адміністрації Олегом Пруглом який, відповідно до розподілу посадових обов’язків, опікується зокрема питаннями соціально-трудових відносин.

Начальник Відділення поінформував керівника облдержадміністрації про призначення, сферу повноважень та завдання Національної служби посередництва і примирення, ознайомив на прикладах вирішення колективних трудових спорів у ПАТ «Полтавський хлібокомбінат», ПАТ «Полтавська птахофабрика» та ПАТ «Полтавський гірничозбагачувальний комбінат» з практичною стороною діяльності Відділення. Далі, Сергій Замицький наголосив, що зараз найбільш конфліктними на Полтавщині є колективи філій ДП «Полтавський облавтодор» ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України». Через виникнення дестабілізаційного чинника – заборгованості із виплати заробітної плати у трудових колективах філій накопичується протестний потенціал, а працівників філії «Копилянська дорожньо-експлуатаційна дільниця» лише завдяки своєчасному втручанню Відділення вдалося застерегти від проведення незаконних акцій соціального протесту. Начальник Відділення повідомив, що провів узгоджувальні зустрічі з представниками сторони роботодавця та головою обласної галузевої профспілки та запропонував їм вирішувати розбіжності шляхом започаткування процедури вступу у колективний трудовий спір (конфлікт) на національному рівні, а також надав необхідні консультації. Відтак, на Пленумі Центрального комітету профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України, який відбувся 15 травня 2014 року, було прийняте відповідне рішення.

Зважаючи на те, що в області відбулося призначення нових голів районних державних адміністрацій, Сергій Замицький запропонував першому заступнику голови облдержадміністрації звернутися до них з інформаційним листом, текст якого підготувало Відділення. У першій його частині повідомляється про мету створення державного органу – Національної служби посередництва і примирення, її компетенцію і основні завдання. Далі йдеться про діяльність Відділення, за сприяння якого вирішено й попереджено виникнення більше 300 колективних трудових спорів, поліпшено трудові відносини майже на 800 підприємствах, попереджено кілька десятків страйків та інших проявів протестної поведінки на виробництві. Наголошується, що після набуття чинності статей 6,7 Закону України «Про соціальний діалог в Україні», Відділенням здійснено оцінку відповідності критеріям репрезентативності 15 організацій профспілок та 2 організацій роботодавців, що дозволило створити тристоронню соціально-економічну раду та укласти у 2013 році територіальну угоду. У заключній частині інформаційного листа міститься прохання до райдержадміністрацій, відповідно до вимог статей 24 та 25 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», вживати необхідних заходів щодо вирішення конфліктних ситуацій між сторонами соціально-трудових відносин, у разі їх виникнення, а також взаємодіяти з Відділенням та надавати сприяння в його роботі.

Після того, як Олег Пругло підписав інформаційного листа Відділення, на бланку обласної державної адміністрації 22 травня 2014 року було інформацію надіслано на електронні адреси районних державних адміністрацій Полтавщини.