E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Нізовцева Світлана В’ячеславівна, головний спеціаліст сектора правового забезпечення відділення НСПП в місті Києві та Київській області


Київ 22.05Проблема подорожчання енергоносіїв, зниження експорту до країн СНД та поглиблення фінансової кризи в державі спричинили важкі економічні наслідки для підприємств хімічної промисловості. Резонансного характеру зазначена ситуація набула у ПрАТ «РОСАВА», де одночасно відбулося нарощення заборгованості із виплати заробітної плати, непоодинокі випадки порушення колективного договору та умисне перешкоджання роботі профспілки з боку адміністрації підприємства. Ці порушення спричинили масове невдоволення серед трудового колективу підприємства. З метою вирішення конфлікту відбулося засідання Профкому первинної профспілкової  організації  ПрАТ «РОСАВА», на якому прийнято рішення:

1. кваліфікувати зазначені дії адміністрації ПрАТ «РОСАВА» як грубе порушення чинного законодавств про працю;

2. ініціювати вступ у колективний трудовий спір (конфлікт) (далі – КТС(К) та звернутись до НСПП.

У результаті звернення органу, уповноваженого представляти інтереси найманих працівників, розпорядженням НСПП від 05.04.2013 № 101-р зареєстровано колективний трудовий спір (конфлікт), а інформацію про його виникнення надіслано Київській обласній державній адміністрації та Білоцерківській міській раді з метою оперативного реагування.

У рамках вирішення КТС(К) за спільним рішенням сторін була утворена примирна комісія. Протягом чотирьох засідань, проведених за безпосереднього сприяння відділення НСПП,  сторонами прийнято консенсусне рішення з приводу вимог,  висунутих трудовим колективом щодо порядку нарахування, виплати заробітної плати та відрахувань профспілкових внесків. Однак, досягнуті домовленості на практиці реалізовувались досить кволо. З цією метою начальником відділення НСПП Снігуром Є.А. ініційовано узгоджувальну зустріч з керівником підприємства для остаточного вирішення КТС(К). Також, до участі було запрошено представників Білоцерківської міської ради та Білоцерківської райдержадміністрації. У ході зустрічі узгоджено графік виконання вимог, вирішених у рамках проведення примирних процедур.

З огляду на зазначені події власником було запроваджено «тимчасову адміністрацію» з метою розслідування порушень законодавства про працю чинним керівником підприємства. У процесі діяльності «тимчасової адміністрації» частина вимог, у тому числі щодо виплати заробітної плати, керівництвом підприємства була виконана за виключенням внесення змін до колективного договору в частині строків виплати заробітної плати.

З метою остаточного вирішення КТС(К) профспілкою ПрАТ «РОСАВА» підготовлено взаємоприйнятний варіант колективного договору з урахуванням усіх змін, які є пріоритетними для трудового колективу підприємства. У підсумку сторони уклали новий колективний договір та прийняли рішення щодо повного вирішення висунутих вимог. Розпорядженням НСПП від 14.05.2014 № 081-р КТС(К) між найманими працівниками ПрАТ «РОСАВА» міста  Біла Церква та ПрАТ «РОСАВА» знято з реєстрації як вирішений.