E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

С. Єськова, головний спеціаліст сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Харківській області

Упродовж червня 2016 року фахівці відділення НСПП в Харківській області (далі – Відділення) взяли участь у 4 засіданнях комісій та робочих груп з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

22 червня 2016 року начальник Відділення С. Лайков взяв участь у засіданні обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат; 22 та 23 червня 2016 року завідувач сектора правового забезпечення О. Базій – у засіданнях робочих груп адміністрацій Московського та Основ’янського районів Харківської міської ради; 23 червня 2016 року головний спеціаліст сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування С. Єськова у засіданні робочої групи адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради.

На засідання комісії та робочих груп були запрошені керівники та представники підприємств (установ, організацій), де існує заборгованість із виплати заробітної плати та по інших платежах, не дотримується встановлений законодавством мінімальний розмір заробітної плати, застосовується практика неповної зайнятості.

Засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат відбулося під головуванням директора Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації Ю. Шпараги. У засіданні взяли участь: керівники та представники галузевих департаментів Харківської обласної державної адміністрації, управлінь Харківської області, контролюючих та правоохоронних органів, Об’єднання профспілок Харківської області, Об’єднання організації роботодавців Харківської області «Граніт».

У ході засідання обласної тимчасової комісії звітували керівники та представники 5 підприємств. Більшість цих підприємств входять до складу індустріальної групи «Українська промислова енергетична компанія» (УПЕК), яка об'єднує машинобудівні підприємства різних видів економічної діяльності. Зокрема це такі підприємства як ТОВ «Українська ливарна компанія», ПАТ «Харківський верстатобудівний завод» (стан соціально-трудових відносин на підприємствах перебуває на обліку відділення в системі запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) через наявність заборгованості із виплати заробітної плати). Основними причинами нестабільної ситуації на зазначених підприємствах є: втрата ринків збуту, недостатня державна підтримка, відсутність замовлень, наявність заборгованості дебіторів, висока вартість комплектуючих та матеріалів.

Під час засідання комісії та робочих груп відпрацьовано план дій щодо діяльності кожного підприємства-боржника у напрямі скорочення непродуктивних витрат, активізації здійснення претензійно-позовної діяльності, пов’язаної зі стягненням дебіторської заборгованості та спрямування отриманих коштів на погашення боргів із заробітної плати, складання графіків погашення заборгованості із заробітної плати в найкоротші терміни та забезпечення їх виконання.

Інформація, отримана фахівцями Відділення під час засідань комісії та робочих груп з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, буде використана в подальшій роботі Відділення. За результатами участі у засіданнях у Відділенні проведено робочу нараду та обговорено напрями подальшої роботи з підприємствами-боржниками.