E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

А. Хімчак, начальник відділення НСПП в Донецькій області

23 вересня 2016 року відбулось засідання колегії Донецької обласної державної адміністрації, в якому взяли участь міські голови, голови райдержадміністрацій, начальники структурних підрозділів Донецької облдержадміністрації, начальники територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, в тому числі і начальник відділення НСПП в Донецькій області (далі – Відділення) А. Хімчак.

На розгляд колегії були запропоновані питання: про виконання в першому півріччі 2016 року Програми економічного і соціального розвитку Донецької області на 2016 рік (далі – Програма); про хід виконання заходів регіональних програм щодо зниження рівня материнської та малюкової смертності в Донецькій області; про затвердження Регіональної комплексної програми "Молодь і сім’я Донеччини на 2016-2020 роки".

Відкрив засідання колегії директор департаменту економіки Донецької обласної державної адміністрації О. Свинаренко, який доповів про стан виконання Програми за І півріччя 2016 року, про досягнення та недоліки в роботі, хоча в цілому, як зазначив О. Свинаренко, Програма дозволила забезпечити функціонування соціально-економічної системи регіону в умовах проведення антитерористичної операції, підтримати життєзабезпечення населених пунктів, у тому числі тих, що наближені до лінії зіткнення, а також створити підґрунтя для відновлення інфраструктурних об’єктів; впровадити структурні зміни шляхом підтримки малого та середнього бізнесу; сприяти створенню спроможних територіальних громад в рамках бюджетної децентралізації.

Фактично протягом звітного періоду за рахунок усіх джерел фінансування реалізовувалось 233 заходи на суму 1,7 млрд. грн.

Після істотного погіршення індикаторів соціально-економічного розвитку регіону в 2015 році, протягом звітного періоду на території області, підконтрольній українській владі, позначилась позитивна динаміка показників розвитку за рахунок збільшення обсягів виробництва в основних галузях реального сектору економіки. Загальний обсяг промислового виробництва у порівнянних цінах проти першого півріччя 2015 року збільшився на 5,2% (Програмою на рік передбачено збільшення на 1,6%).

Обсяги виробництва продукції збільшились по всіх основних видах діяльності, крім машинобудівної та легкої промисловості. Найбільший приріст досягнуто у виробництві коксу – на 35,7%, хімічній промисловості – на 16,6%, виробництві гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції – на 10,3%, добувній промисловості і розробленні кар’єрів – на 10,2%, металургії – на 6,9%, виробництві та розподіленні електроенергії – на 3,8%.

Середньомісячна заробітна плата працівників у січні-червні 2016 року становила 5743 грн., що на 23,2% більше, ніж за відповідний період 2015 року.

У червні 2016 року порівняно з червнем 2015 року середня зарплата зросла на 17,8% і склала 5999 грн., що в 4,1 рази перевищує розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб, законодавчо встановлені з 01 травня 2016 року (1450 грн.). Заборгованість із виплати заробітної плати в цілому по області станом на 01.07.2016 склала 385,1 млн. грн. або 19,6% усіх боргів в Україні. Порівняно з сумою на початок року вона збільшилась на 24,4 млн. грн. або на 6,8%.

У підсумку проведених заходів з відновлення життєдіяльності та пошкоджених об'єктів інфраструктури населених пунктів області, станом на 25.08.2016 року за оперативними даними з серпня 2014 року на територій області, підконтрольній українській владі, відновлено 3084 об'єкти на загальну суму 675,8 млн. грн.

Головною метою Програми, зазначив О. Свинаренко, залишається сприяння розвитку регіону шляхом відновлення інфраструктури та системи надання соціальних послуг населенню, у тому числі внутрішньо переміщеним особам, створення сприятливих умов для бізнесу, максимальне використання потенціалу місцевих громад та зміцнення безпеки життєдіяльності територій.

Реалізація Програми спрямована на відновлення стабільності в сфері матеріального виробництва та збереження належного рівня соціальної захищеності населення. Фінансування заходів Програми буде здійснюватись за рахунок бюджетних коштів державного та місцевого рівнів, а також шляхом залучення ресурсів підприємств та інвесторів.

Програмою на 2016 рік передбачено відновлення суспільно-політичної, економічної та соціальної стабільності в області на що, в тому числі, направлені пропозиції Відділення, які внесені до Програми щодо:

1. Сприяння проведенню соціального діалогу, функціонування тристоронніх соціально-економічних рад та укладання територіальних угод у містах та районах області.

2. Організації проведення семінарів, нарад, зустрічей, "круглих столів", інших заходів з питань соціально-трудових відносин з метою своєчасного їх розв’язання та попередження їх негативних наслідків.

3. Забезпечення проведення попереджувальних заходів щодо виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) та акцій соціального протесту.

4. Сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів).

5. Проведення роботи щодо прогнозування можливих змін соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) та протестних дій найманих працівників.

6. Здійснення заходів та примирних процедур щодо припинення страйків та акцій соціального протесту в разі їх проведення на підприємствах міст і районів області.

Виконання в повному обсязі всіх запланованих у Програмі заходів, у тому числі і запропонованих Відділенням, забезпечує розвиток соціального діалогу та соціальну стабільність в Донецькій області, підвищує рівень та якість життя населення області, що є пріоритетним для всіх гілок влади.