E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О.Атаманюк, заступник начальника відділення НСПП в Полтавській області

 

 

Pol2106201720 червня 2017 року в Полтавській облдержадміністрації (далі – Полтавська ОДА) відбулося чергове засідання обласної міжвідомчої робочої групи (далі – Робоча група) з питання забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, в якому взяла участь заступник начальника Відділення О. Атаманюк.

Відкрила засідання заступник директора Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА – начальник управління Л. Новосад, яка запропонувала, відповідно до порядку денного, розглянути три питання.

Заслухано інформацію Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, галузевих департаментів та управлінь ОДА, Управління Держпраці у Полтавській області, які поінформували про ситуацію з виплатою заробітної плати в області за квітень в умовах підвищення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року до 3200 грн.

За даними Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області кількість найманих працівників у квітні 2017 року склала 331,5 тис. осіб (з урахуванням працюючих по договору цивільно-правового характеру та працюючих інвалідів). З початку року частина застрахованих осіб, рівень оплати праці яких у квітні не перевищував 3200 грн., зменшилася на 9,1 тис. осіб і склала 55,9 тис.

Кількість працівників бюджетної сфери складає 125,6 тис. осіб (37,9% від загальної чисельності). За даними галузевих департаментів та управлінь ОДА з початку року заробітну плату працівникам закладів і установ бюджетної сфери за виконану місячну (годинну) норму праці виплачено у розмірі не нижче мінімальної заробітної плати.

З початку 2017 року Управлінням Держпраці у Полтавській області перевірено 337 роботодавців з питань дотримання мінімального розміру заробітної плати. Порушення виявлено лише на 6 підприємствах.

На засіданні прийнято рішення рекомендувати Головному управлінню Пенсійного фонду України в Полтавській області, Головному управлінню Державної фіскальної служби у Полтавській області, галузевим департаментам та управлінням ОДА продовжити обмін інформацією про факти виявлених порушень в частині забезпечення нарахування застрахованим особам заробітної плати не менше мінімальної за умови відпрацювання повного місяця та повного робочого дня. За результатами проведеного аналізу направляти відповідні звернення до Управління Держпраці у Полтавській області для проведення перевірок.

Підсумки засідання Робочої групи обговорені у Відділенні та використані при плануванні його подальшої діяльності.