E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

Ю. Запорожченко, головний спеціаліст відділення НСПП в Миколаївській області

 

Mik0607201705 липня 2017 року заступником начальника відділення НСПП в Миколаївській області (далі – Відділення) С. Загребайленко взято участь у засіданнях обласної та міської міжвідомчих робочих груп з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати (далі – Робоча група).

На засіданні обласної Робочої групи Н. Єфремова, начальник головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області та В. Решетник, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб головного управління Державної фіскальної служби у Миколаївській області доповіли про підсумки моніторингу ситуації щодо запровадження мінімальної заробітної плати не нижче 3200 грн. на підприємствах, в організаціях та установах Миколаївської області. У порівнянні з січнем 2017 року відсоток осіб, які отримують заробітну плату нижче мінімальної скоротився, але залишається ще відносно високим – 14% до кількості працюючих в області.

У ході розгляду питань порядку денного Робочої групи Ю. Козловський, начальник управління Держпраці у Миколаївській області, ознайомив присутніх з інформацією щодо здійснення управлінням Держпраці в Миколаївській області у 2017 році контролю за додержанням підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності законодавства про оплату праці в частині дотримання виплати заробітної плати, недопущення переведення працівників на скорочену тривалість робочого часу, скорочення та направлення їх у відпустки без збереження заробітної плати тощо.

Про динаміку кількості зареєстрованих безробітних з початку 2017 року в області у зв’язку із запровадженням мінімальної заробітної плати та дотримання розмірів мінімальної заробітної плати при реєстрації вакансій в центрах зайнятості повідомив присутніх директор Миколаївського обласного центру зайнятості Д. Оборонько.

Проблеми дотримання законодавства щодо виплати заробітної плати наразі залишаються в центрі уваги, тому на засіданні міської Робочої групи підводили підсумки проведення моніторингу ситуації щодо запровадження в місті Миколаєві виплати заробітної плати не нижче рівня мінімальної заробітної плати 3200 грн.

С. Бондаренко, директор департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, поінформував присутніх про те, що за даними головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області 1300 найманих працівників отримали заробітну плату нижче рівня мінімального розміру. Відповідно, це є порушенням виконання доручення Віце-прем’єр-міністра України П. Розенка з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати у 2017 році. Департаментом праці проводиться відповідна роз’яснювальна робота щодо усунення фактів порушення законодавства з праці.

За інформацією головного спеціаліста управління Держпраці України в Миколаївській області А. Марченко з початку року на Миколаївщині в ході перевірки усунено випадки порушення норм законодавства в частині дотримання мінімальної заробітної плати на КП "Миколаївська обласна типографія", ЖКП "Південь" та у поштовому відділенні № 3 ПАТ "Укрпошта".

      За підсумками роботи Комісій у Відділенні проведено робочу нараду, в ході якої проаналізовано отримані матеріали з метою недопущення ускладнення стану соціально-трудових відносин у трудових колективах.