E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

М. Максименко, заступник начальника відділення НСПП в Чернігівськійобласті

У жовтні 2017 року відділенням НСПП в Чернігівській області (далі – Відділення) було організовано і проведено ряд узгоджувальних зустрічей з представниками найманих працівників комунального закладу Остерської міської ради Остерська міська лікарня (далі – лікарня).

Стан соціально-трудових відносин (далі – СТВ) з серпня поточного року був предметом неодноразового розгляду на засіданнях Чернігівської обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат у зв’язку із утворенням заборгованості із заробітної плати.

За результатами аналізу стану СТВ лікарні у зв’язку з невиконанням роботодавцем вимог законодавства про працю, даний заклад взято на облік Відділення з метою запобігання виникненню колективного трудового спору (конфлікту) та направлені листи – звернення до сторін соціального діалогу.

Профспілковий комітет лікарні поінформував Відділення про стан справ, причини виникнення заборгованості із виплати заробітної плати, заходи, які вживалися представниками сторін з метою усунення чинників, що можуть спровокувати виникнення колективного трудового спору (конфлікту) (далі –КТС(К)).

За інформацією Остерської міської ради було встановлено, що обсяг медичної субвенції, який фактично забезпечує потребу з виплати заробітної плати складає лише 53%. Доходна частина бюджету Остерської міської ради не може забезпечити 47% фінансування заробітної пати.

За вищенаведених обставин, враховуючи скрутне становище в трудовому колективі лікарні, фахівцями Відділення направлені відповідні листи – рекомендації головному лікарю та голові профкому лікарні, голові Остерської міської ради про можливі наслідки загострення стану СТВ, запропоновано сприяння врегулюванню розбіжностей (в разі необхідності). На звернення голови профкому лікарні було надано необхідну консультацію про правомірність і порядок дій профкому та найманих працівників у разі виникнення колективного трудового спору (конфлікту).

Незважаючи на заходи, що проводилися місцевими органами виконавчої влади, керівництвом закладу і профспілками, ситуація в трудовому колективі майже не змінилась, заборгованість із виплати заробітної плати продовжувала зростати.

У зв’язку з цим, працівники лікарні скористались своїм правом на соціальний захист, попередньо здійснивши відповідні процедури, визначені Законом України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" і переважною більшістю (54,2% від загальної чисельності штатних працівників) прийняли рішення вступити в КТС(К).

Здійснений спеціалістами Відділення аналіз вимог найманих працівників, відповідних протоколів засідань органу, уповноваженого представляти інтереси найманих працівників лікарні показав, що:

– процедура формування і затвердження вимог, визначення органу уповноваженого представляти інтереси найманих працівників, передбачених статтею 4 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" дотримана;

– зміст вимог відповідає нормам статті 2 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)";

– повноваження представників сторін колективного трудового спору відповідають вимогам статей 3,4 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Національна служба посередництва і примирення своїм Розпорядженням від 09 жовтня 2017 року №280-р зареєструвала колективний трудовий спір (конфлікт) між найманими працівниками комунального закладу Остерської міської ради Остерська міська лікарня м. Остер Козелецького району Чернігівської області та Остерською міською радою м. Остер Козелецького району Чернігівської області з наступними вимогами:

"1. Погасити заборгованість із виплати заробітної плати найманим працівникам за червень-серпень 2017 року в сумі 1470522,2 грн.

2. Забезпечити виконання статті 115 КЗпП України "Строки виплати заробітної плати".

3. Виплатити компенсацію втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати відповідно до статті 34 Закону України "Про оплату праці".

4. У відповідності до статей 5, 12 Закону України "Про співробітництво територіальних громад":

– ініціювати співробітництво із Деснянською територіальною громадою;

– забезпечити фінансування комунального закладу Остерської міської ради Остерська міська лікарня".

Відповідно до Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" та підзаконних нормативно-правових актів НСПП сторонам спору для використання в роботі направлені відповідні методичні матеріали та зразки Угод про створення примирного органу з метою здійснення примирних процедур.