E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Ю. Грушевич, головний спеціаліст відділення НСПП в Сумській області

Sum2410201723 жовтня поточного року відбулось засідання Сумської регіональної тристоронньої соціально-економічної ради (далі – Засідання), в якому взяв участь начальник відділення НСПП в Сумській області (далі – Відділення) О. Пирогов.

Очолила засідання співголова Сумської регіональної тристоронньої соціально-економічної ради від сторони профспілок, голова Сумської обласної ради профспілок Т. Євдокимова.

У роботі засідання взяли участь: заступник голови Сумської обласної державної адміністрації І. Боршош та сторони соціального діалогу, а саме: представники від обласних галузевих організацій професійних спілок, Сумської обласної організації роботодавців "Сумський регіон", Сумської обласної державної адміністрації, управління Держпраці в Сумській області.

Соціальні партнери обговорили основні проблемні питання та хід виконання у І півріччі Регіональної угоди між стороною органів влади, спільним представницьким органом профспілок та спільним представницьким органом роботодавців Сумської області.

Від сторони роботодавців звіт про виконання Регіональної угоди надав генеральний директор обласної організації роботодавців "Сумський регіон" В. Кононенко, від сторони профспілок – Т. Євдокимова.

Одним із основних питань, яке розглядалися на Засіданні, було питання фінансової кризи, яка склалася у ПАТ "Сумське НВО" та визначення шляхів стабілізації ситуації на підприємстві.

О. Пирогов ознайомив учасників Засідання зі станом соціально-трудових відносин на підприємстві, зокрема: колективний трудовий спір (конфлікт) (далі – КТС(К)) між об’єднаною первинною організацією профспілки працівників машинобудування та металообробки та ПАТ "Сумське НВО" м. Суми, був зареєстрований НСПП 5 липня 2017 року. Для ефективного вирішення КТС(К) було вирішено створити трудовий арбітраж. Всього проведено 7 засідань трудових арбітражів і 3 узгоджувальні зустрічі.

У вересні поточного року з метою послаблення соціальної напруги та роз’яснення ситуації, яка склалась на підприємстві, відбулась робоча нарада, за участі генерального директора ПАТ "Сумське НВО" О. Цимбала, функціональних директорів підприємства та активу представницького органу найманих працівників ПАТ "Сумське НВО" на чолі з О. Совгірою. Адміністрація підприємства звернулась до трудового колективу товариства з проханням відтермінувати виконання вимог ("До повної ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати виплачувати щомісяця мінімум по 1,5 місячній заробітній платі") у зазначеному КТС(К) на деякий час.

У результаті було прийнято рішення відкласти подальші дії профкому по досягненню своїх вимог в рамках вирішення КТС(К) до 01.11.2017 року, при умові гарантованої виплати повної місячної заробітної плати щомісяця (у вересні-жовтні 2017 року).

О. Пирогов наголосив, що працівники Відділення продовжують здійснювати моніторинг ситуації, яка склалася на підприємстві й надалі сприятимуть вирішенню КТС(К) у межах своїх повноважень відповідно до вимог чинного законодавства.

Враховуючи надану інформацію, за результатами роботи Засідання було надано доручення департаменту соціального захисту населення Сумської облдержадміністрації до 01.11.2017 року підготувати проект листа від співголів Сумської регіональної тристоронньої соціально-економічної ради до Національної тристоронньої соціально-економічної ради про критичний фінансово-економічний стан у ПАТ "Сумське НВО", залучення його виробничих потужностей до модернізації газотранспортної мережі України, забезпечення оборонними замовленнями та виготовлення фортифікаційних конструкції та споруд.

О. Пирогов надав інформацію про результати діяльності Відділення за 2016 рік та 9 місяців поточного року щодо стабілізації стану соціально-трудових відносин, запобігання виникненню КТС(К) та сприяння їх вирішенню.

Підсумовуючи результати Засідання заступник голови Сумської облдержадміністрації зазначив, що виконання положень регіональної угоди відбувається в нових умовах, а саме: децентралізації влади та формування територіальних громад .

По закінченню роботи Засідання у Відділенні було проведено робочу нараду, на якій працівники були ознайомлені з результатами розглянутих на Засіданні питань для врахування їх у проведенні моніторингу стану соціально-трудових відносин.