E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

О. Кротова, головний спеціаліст відділення НСПП в Полтавській області

Pol2111201717 листопада 2017 року в приміщенні відділення НСПП в Полтавській області (далі – Відділення) відбулася нарада-семінар за участі арбітрів та посередників НСПП щодо підсумків роботи Відділення за десять місяців поточного року та з нагоди 19-ої річниці з дня утворення НСПП.

Захід відкрила начальник Відділення О. Атаманюк, яка привітала присутніх зі святом та ознайомила учасників семінару з показниками соціально-економічного становища Полтавської області за січень-вересень 2017 року, зокрема з тими, що безпосередньо впливають на рівень конфліктності в трудових колективах. Так, в порівнянні з початком року загальна сума заборгованості із заробітної плати станом на 01.09.2017 року зросла на 9,7% і становила 29,8 млн. грн., заборгованість на економічно-активних підприємствах збільшилася на 32,1% і на 1 вересня 2017 року становила 13,5 млн. грн. Збільшення суми боргу перед працівниками економічно-активних підприємств спостерігалося у м. Кременчуці та Шишацькому, Полтавському районах. Борг перед працівниками підприємств зменшився у містах: Полтава, Гадяч, Миргород та Миргородському, Зіньківському, Кобеляцькому районах, повністю погашений – у містах Горішні Плавні, Лубнах та Машівському, Лохвицькому, Лубенському районах.

 

Наступне питання висвітлила головний спеціаліст Відділення О. Погуляй, яка поінформувала, що на виконання плану роботи НСПП на 2017 рік, упродовж січня-жовтня 2017 року Відділенням підготовлено два комплексних аналізи стану СТВ, зокрема в закладах охорони здоров’я та на підприємствах, в установах, організаціях сфери житлово-комунального господарства, де упродовж 2014-2016 років та січня-вересня 2017 року Відділення сприяло вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)), здійснювало заходи по запобіганню виникнення КТС(К) та стабілізації стану СТВ під час проведення найманими працівниками акцій соціального протесту.

Далі О. Погуляй ознайомила присутніх з прогнозними застереженнями, які готує Відділення на перше півріччя 2018 року. Учасники семінару активно долучилися до їх обговорення та надали свої пропозиції.

Продовжила нараду головний спеціаліст О. Кротова, детально поінформувавши про роботу Відділення щодо запобігання виникненню КТС(К) у ПрАТ "Пласт" (с. Баранівка Шишацького району); філії "Полтавський державний навчально-курсовий комбінат" (м. Полтава); КП "Міська сервісна служба" (м. Кобеляки); ДВНЗ "Кременчуцький коледж транспортної інфраструктури" (м. Кременчук); Кременчуцька центральна лікарня та ін.

Окрему увагу слухачів було зосереджено на чинниках дестабілізації, що виникають в трудових колективах підприємств, установ, організацій області та факторах, які утримують найманих працівників від вирішення конфліктів через вступ в КТС(К).

Далі О. Кротова розповіла про проблеми регіонального ландшафтного парку "Кременчуцькі плавні" (м. Кременчук), наймані працівники якого, після тривалих консультацій з фахівцями Відділення, висунули вимогу до роботодавця та розпочали процедуру вступу в КТС(К). Повідомила також, що з 12 жовтня 2017 року Відділення, через обласну газету "Полтавський вісник", вже традиційно, оголосило про проведення "гарячої" телефонної лінії.

Продовжуючи тему підвищення рівня правової культури полтавців, наступне слово взяла посередник НСПП, заступник начальника управління – начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Л. Токарєва. Вона ознайомила учасників семінару із загальнонаціональним просвітницьким проектом "Я маю право!" та повідомила, що даний проект реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції, за підтримки юридичних клінік, міжнародних донорів та партнерів. Його мета – підвищити юридичну грамотність українців та сформувати нову правову культуру в суспільстві. Це масштабна реформа правової свідомості, яка забезпечить сталий розвиток України як сучасної демократичної держави.

Наприкінці заходу О. Атаманюк вручила відзнаки НСПП працівнику Відділення, двом арбітрам та посереднику НСПП за вагомий внесок у розвиток правової культури серед учасників СТВ, сприяння вирішенню КТС(К) та розвиток соціального діалогу в Україні. Завершуючи семінар начальник Відділення подякувала присутніх за сприяння у справі підвищення правової культури полтавців, підборі інформації, необхідної для підготовки прогнозних висновків та висловила побажання щодо подальшої спільної роботи, спрямованої на забезпечення соціальної рівноваги та порозуміння між сторонами СТВ.