E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Ю. Грушевич, головний спеціаліст відділення НСПП в Сумській області

Sum0102201830 січня поточного року начальник відділення НСПП в Сумській області (далі – Відділення) О. Пирогов взяв участь у засіданні обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія) під головуванням очільника Сумської ОДА М. Клочка.

На засідання Комісії були запрошені керівники та арбітражні керуючі підприємств-боржників: ПАТ "Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання", ТОВ "Маш-Сервіс" (м. Суми), ТОВ "Сумиспортінвест" (м.Суми), ВАТ SELMI, КП "Сумижитло" Сумської міської ради, ПАТ "Центроліт" (м. Суми), ПП "Суми-Капітал", ВАТ "Сумський м’ясокомбінат", ПАТ "Виробничо-енергетична компанія "Сумигазмаш", КП "Шосткинський казенний завод "Зірка" (м. Шостка), Філія "Конотопський механічний завод" Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (м. Конотоп), Житлове ремонтно-експлуатаційне підприємство "Житлосервіс" (м. Конотоп), ДП "Наумівський спиртовий завод" (Краснопільський район), ДП "Новосуханівський спиртовий завод" (Сумський район), КП "Чисте місто" Роменської міської ради, ВАТ "Полісся" (м. Шостка).

За інформацією директора Департаменту соціального захисту населення М. Дубровського моніторинг стану погашення зарплатних боргів здійснюється щотижнево та станом на 26 січня 2018 року заборгованість підприємств-боржників Сумської області, керівники яких були запрошені на засідання Комісії, зменшилась до початку місяця на 598,4 тис. грн.

У ТОВ "Маш-Сервіс" погашено заборгованість на суму 112 тис. грн., у ТОВ "Сумиспортінвест" – на 20 тис. грн., у ПАТ "Виробничо-енергетична компанія "Сумигазмаш" – на 2 тис. грн., на КП "Казенний завод "Зірка" – на 464,4 тис. грн.

За словами начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області Т. Зленко, заробітну плату, меншу 3200 грн.,станом на 01.11.2017 було нараховано 7% працівників(по Україні – 11,2%). Кількість осіб, які отримують заробітну плату на підприємствах, в установах та організаціях області менше мінімального розміру, зменшилась з початку року на 13,3 тис. осіб та, відповідно, на 600 осіб в бюджетній сфері. Проведена у 2017 році робота обумовила зростання на 41,5% фонду оплати праці в області та відповідні відрахування з нього до місцевих бюджетів та соціальних фондів.

О. Пирогов, в свою чергу, зосередив увагу присутніх на питанні щодо перевагзастосування законодавства про КТС(К) у разі порушення термінів виплати поточної заробітної плати та виникнення заборгованості з оплати праці.

З метою ефективного розв’язання питань, пов’язаних із погашенням боргів, за результатами засідання Комісії посадовцям доручено вжити заходи для зменшення заборгованості із виплати заробітної плати перед найманимипрацівниками.

По закінченню засідання у Відділенні було проведено робочу нараду, на якій працівники були ознайомлені з результатами розглянутих на засіданні питань для врахування їх у проведенні моніторингу стану соціально-трудових відносин.