E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О. Рево, головний спеціаліст сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в місті Києві та Київській області

 

30 січня 2018 року К. Беребенець, завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в місті Києві та Київській області (далі – Відділення), взяла участь у черговому засіданні тимчасової комісії Київської міської державної адміністрації з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія).

Засідання відбувалося під головуванням директора Департаменту соціальної політики виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Ю. Крикунова.

На засіданні Комісії розглядалися питання про стан погашення заборгованої заробітної плати, внесків та платежів до Пенсійного фонду України та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на підприємствах міста Києва. Також на порядку денному стояло питання щодо заходів, що вживаються для прискорення погашення заборгованості та недопущення її зростання.

У роботі Комісії взяли участь: члени Комісії; представники районних в місті Києві державних адміністрацій; О. Анташкевич, начальник відділу розрахунково-економічної діяльності управління державної власності Головного управління майна та ресурсів Міністерства оборони України, Т. Левчук, начальник Управління трудової та соціальної політики Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Згідно статистичних даних упродовж січня-грудня 2017 року 76 підприємств, які є боржниками із виплати заробітної плати, у повному обсязі погасили заборгованість на загальну суму 28,5 млн. грн., а саме: 33 державних, 3 комунальних та 40 підприємств недержавного сектору. Крім того, на 21 підприємстві заборгованість значно зменшилась.

Слід відмітити, що станом на 01.01.2018 заборгованість із заробітної плати по місту Києву зросла на 28,1% у порівнянні з даними на 01.01.2017. У той же час в місті Києві відсутня прострочена заборгованість із виплати заробітної плати в бюджетних установах, які фінансуються з бюджету міста.

На засіданні Комісії були перелічені підприємства м. Києва, що є боржниками з виплати заробітної плати, з яких: державний сектор – 35 підприємств, комунальний сектор – 1 підприємство, недержавний сектор – 30 підприємств.

Зокрема, у комунальному секторі заборгованість із заробітної плати залишилась непогашеною на КП "Київське комунальне автотранспортне підприємство № 2737", але має тенденцію до зменшення, оскільки у порівнянні з початком 2017 року вона зменшилась у 10 разів.

Загалом заборгованість зросла на 56% серед підприємств недержавного сектору. Найбільшу заборгованість із заробітної плати мають: ТОВ "ГРУП ДФ Інтернешнл Юкрейн" – 15,4 млн. грн., ПАТ "Банк Петрокоммерц-Україна" – 6,1 млн. грн., ПАТ "Краплинка" – 3,4 млн. грн., ТОВ Авіакомпанія "Марс" – 3,4 млн. грн.

У державному секторі у порівнянні з початком 2017 року заборгованість зросла на 12,7%. Найбільша частка боргів припадає на державні підприємства, які входять до складу ДК "Укроборонпром", також підприємства, що підпорядковані: Мінрегіону – майже 11 млн. грн., Держкомтелерадіо – 5,3 млн. грн.; Міністерству аграрної політики та продовольства України – 3,8 млн. грн.; Міністерству охорони здоров'я України – 2,9 млн. грн.; Міністерству економічного розвитку і торгівлі України – 2,9 млн. грн., а також Українська державна база авіаційної охорони лісів – майже 1 млн. грн.; Український НДГІІ харчової промисловості – 0,7 млн. грн.

Основною причиною наявності боргів на підприємствах міста Києва державного та недержавного секторів економіки є складний фінансово-економічний стан та недостатність обігових коштів, відсутність державних замовлень на їх продукцію (для державних підприємств). Також різке зменшення обсягу замовлень або повна відсутність замовлень, погіршення кон’юнктури зовнішніх та внутрішніх ринків (несвоєчасні розрахунки замовників за виконані роботи, втрата ринку збуту продукції), ліквідація установ фінансової сфери (банки), неефективне управління майном.

У результаті вжитих спільних заходів, за інформацією Головного управління Держпраці у Київській області, упродовж 2017 року проведено 90 перевірок підприємств-боржників з питань додержання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування. За результатами перевірок винесено 68 приписів, складено 65 протоколів про адміністративне правопорушення, які направлено до районних судів міста Києва. Також внесено 50 пропозицій про притягнення до дисциплінарної відповідальності винних посадових осіб.

Голова Комісії дав доручення керівникам підприємств, які мають заборгованість, забезпечити своєчасну виплату поточної заробітної плати та не допускати виникнення заборгованості з неї у подальшому. Також доручив уповноваженим органам ініціювати притягнення до відповідальності керівників підприємств, які допустили порушення вимог чинного законодавства щодо своєчасної виплати заробітної плати. Наголосив на необхідності визначення можливих шляхів виведення із кризового стану підприємств, які мають найбільші борги по заробітній платі перед найманими працівниками.

Головуючий рекомендував центральним органам виконавчої влади, у сфері управління яких знаходяться державні підприємства-боржники, керівники яких були запрошені на засідання Комісії, сприяти вирішенню існуючих проблемних питань з урахуванням відповідних доручень Кабінету Міністрів України та вжити додаткових дієвих заходів реагування з метою прискорення погашення у 2018 році існуючих боргів.

Також Ю. Крикунов звернувся до представників Головного управління Державної праці у Київській області щодо розгляду питання проведення у лютому-березні 2018 року повторних перевірок підприємств, які мають заборгованість із заробітної плати, як суб’єкти господарювання.

На завершення засідання Комісії головуючий надав доручення: вчасно інформувати Департамент соціальної політики виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про результати проведеної роботи.

По закінченню роботи Комісії у Відділенні відбулася нарада, на якій було обговорено нагальні проблемні питання підприємств, установ та організацій міста Києва, вирішення яких знаходиться в межах повноважень НСПП.