E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

С. Кравцова, головний спеціаліст відділення НСПП в Херсонській області

9 лютого 2018 року в приміщенні Херсонської ОДА відбулась робоча зустріч керівника апарату Херсонської ОДА В. Клюцевського та начальника відділення НСПП в Херсонській області (далі – Відділення) В. Бойко.

Під час зустрічі В. Бойко поінформувала керівника апарату Херсонської ОДА про результати роботи Відділення за 2017 рік.

В. Бойко зазначила, що Відділення у 2017 році здійснювало цілеспрямовану роботу щодо сприяння поліпшенню стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ), запобігання виникненню та сприяння своєчасному вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)), здійснення посередництва й примирення при вирішенні КТС(К), сприяння забезпеченню погашення заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ та організацій області, виконання на Херсонщині законів України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" та "Про соціальний діалог в Україні".

Основним чинником загострення стану СТВ на підприємствах та в установах Херсонської області є питання виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї.

Начальник Відділення також зауважила, що упродовж 2017 року Відділення сприяло вирішенню 20 КТС(К) на 5 підприємствах, у яких 285 найманими працівниками було висунуто 20 вимог. За сприяння Відділення було вирішено 8 КТС(К) та задоволено 8 вимог найманих працівників.

Крім того, Відділення здійснювало заходи щодо усунення 58 чинників, що призвели до ускладнення стану СТВ у 39 випадках на 38 підприємствах. За сприяння Відділення упродовж 2017 року врегульовано та знято з обліку 19 випадків дестабілізації стану СТВ.

На зустрічі було обговорено стан СТВ на підприємствах агропромислового комплексу області та констатовано, що на сьогодні помітно збільшилась кількість проблем у галузі. Зокрема, різке подорожчання матеріально-технічних ресурсів та недостатність фінансування державних підприємств призводять до занепаду аграрного сектору економіки.

Це, в свою чергу, погіршує фінансові показники підприємств, призводить в окремих випадках до появи заборгованості із виплати заробітної плати, спричиняє збільшення її розміру, і, як наслідок, ускладнює стан СТВ в колективах підприємств.

В. Бойко поінформувала про те, що Відділенням спільно з інформаційно-консультаційними центрами НСПП в районах та містах обласного значення постійно проводиться моніторинг стану СТВ на підприємствах агропромислового комплексу. В разі існування дестабілізаційних чинників оперативно вживаються заходи із запобігання виникненню КТС(К), надаються консультації та роз'яснення сторонам соціально-трудових відносин.

Крім того, начальник Відділення повідомила про складний фінансовий стан підприємств агропромислового комплексу у 2018 році. Фінансування, яке здійснюється із державного бюджету, значно зменшено.

За результатами зустрічі були обговорені питання взаємодії Херсонської ОДА та Відділення щодо сприяння зменшенню соціальної напруги в трудових колективах підприємств, установ та організацій, стабілізації та поліпшення стану СТВ.