E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

С. Єськова, головний спеціаліст відділення НСПП в Харківській області

 

Враховуючи, що заборгованість із виплати заробітної плати є поширеним дестабілізаційним чинником на підприємствах, фахівці відділення НСПП в Харківській області (далі – Відділення) приділяють особливу увагу відстеженню стану соціально-трудових відносин на підприємствах, де має місце заборгованість із виплати заробітної плати. Зокрема, співробітники Відділення постійно беруть участь у засіданнях комісій та робочих груп з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Так, 29 березня 2018 року начальник Відділення С. Лайков взяв участь у засіданні обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Крім того, упродовж останньої декади березня поточного року взято участь у засіданнях робочих груп адміністрацій Московського, Основ’янського, Новобаварського районів Харківської міської ради. У березні керівництвом Відділення налагоджено також співпрацю з адміністрацією Слобідського району Харківської міської ради: 27.03.2018 року взято участь у засіданні робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Слід відзначити, що в районах м. Харкова проводиться активна робота щодо соціального захисту працівників, погашення заборгованості із виплати заробітної плати та недопущення її виникнення у майбутньому, забезпечення виконання мінімальних гарантій в оплаті праці та підвищення рівня заробітної плати працюючих.

Засідання обласної тимчасової комісії відбулося під головуванням директора Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації Ю. Шпараги. У ході засідання розглянуто питання про виконання попередніх рішень тимчасової комісії з питань погашення заборгованості, заслухано звіти представників підприємств, узагальнено стан виплати заробітної плати, визначено перспективи погашення боргів, обговорено стан виконання графіків погашення заборгованості із заробітної плати по кожному підприємству. Зокрема, детально розглядався стан справ на таких підприємствах-боржниках, як: ПП "Сервісна компанія "Комфорт-Харків", КП "Чугуївський районний будинок культури", ТОВ "Техстандарт-плюс", ПРаТ "Харківський коксовий завод". На підприємствах-боржниках по заробітній платі зберігається складний фінансово-економічний стан. Серед основних причин утворення боргів є несвоєчасні розрахунки споживачів за отримані послуги, порушення фінансової дисципліни тощо.

За результатами засідань комісії та робочих груп надано доручення керівникам підприємств, на яких наявна заборгованість, розробити або відкоригувати графіки погашення заборгованості із заробітної плати та забезпечити їх дотримання. Крім того, у стислі терміни провести детальний аналіз та поінформувати про конкретні строки погашення заборгованості, а також про заходи, що вживатимуться у напрямі її погашення.

За підсумками роботи комісії та робочих груп надано ряд оперативних завдань та прийнято рішення, які спрямовані на удосконалення роботи з погашення боргів.