E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

А. Головчанська, головний спеціаліст відділення НСПП в Донецькій області

02 квітня 2018 року відбулася нарада під головуванням заступника голови Донецької ОДА І. Стокоза (далі – Нарада), в якій взяв участь начальник відділення НСПП в Донецькій області (далі – Відділення) А. Хімчак.

Під час наради А. Хімчак поінформував про результати роботи Відділення за березень 2018 року. Так, з початку поточного року Відділенням проводилась робота по врегулюванню 23 випадків ускладнення стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ), по яких було взято на облік 23 чинника, які стосувались несвоєчасної виплати поточної заробітної плати та погашення заборгованості з неї. Причиною виникнення випадків ускладнення стану СТВ стала заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 243 млн. грн. У березні 2018 року було взято на облік 6 випадків ускладнення стану СТВ.

З метою врегулювання чинників ускладнення стану СТВ, фахівцями Відділення в березні п.р. проведено 25 узгоджувальних зустрічей зі сторонами СТВ, в тому числі на підприємствах, де зареєстровано колективні трудові спори (конфлікти) (далі – КТС(К)) – 6, на підприємствах, де взято на облік стан СТВ з метою запобігання виникненню КТС(К) – 19.

Упродовж січня-березня 2018 року було погашено заборгованості із виплати заробітної плати, що стала чинником ускладнення стану СТВ, в сумі 39 млн. грн.

Відділенням продовжує сприяти вирішенню 6 КТС(К), в яких в стадії вирішення залишилися 25 вимог, висунутих найманими працівниками, а непогашеною залишилась заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 350 тис. грн. по 1 підприємству, яке знаходиться на території, непідконтрольній українській владі.

За період лютий-березень 2018 року Відділенням було зафіксовано проведення 4 акцій соціального протесту, з яких 1 – мітинг, 1 – стихійний страйк, 1 – невихід на поверхню, 1 – припинення роботи. Акції соціального протесту відбувалися на ДП "Мирноградвугілля" та ДП "Селидіввугілля", на яких НСПП зареєстровані КТС(К).

Далі А. Хімчак доповів про результати проведеного Комплексного аналізу стану СТВ на підприємствах, в установах та організаціях, де упродовж 2006-2017 років Відділення сприяло вирішенню КТС(К) та здійснювало заходи щодо стабілізації стану СТВ під час проведення найманими працівниками страйків, акцій соціального протесту.

А. Хімчак зазначив, що за результатами проведеного аналізу виявлено кількісні показники виникнення КТС(К), їх динаміку, причини виникнення КТС(К), причини, що спонукали найманих працівників вдаватися до крайніх заходів вирішення своїх вимог – страйків та акцій соціального протесту, ефективність проведення примирних процедур та заходів Відділення щодо сприяння покращенню стану СТВ.

Так, упродовж 2006-2017 років Відділення сприяло вирішенню 58 КТС(К), у т. ч. 57 – на виробничому рівні та 1 – на територіальному. За період, що аналізується знято з реєстрації 52 КТС(К) на підприємствах, в установах та організаціях, що складає 89,7% від загальної кількості КТС(К).

На кінець 2017 року не вирішеними залишилися 6 КТС(К), що складає 10,3% від загальної кількості КТС(К), вирішенню яких сприяло Відділення упродовж 2006-2017 років. По 2 КТС(К) дія розпорядження про реєстрацію призупинена на період проведення АТО. У 58 КТС(К) було висунуто 221 вимогу. За сприяння Відділення було вирішено 196 вимог найманих працівників і на кінець звітного періоду (на 01.01.2018) залишилося в стадії вирішення лише 25 вимог, що складає 11,3% від загальної кількості висунутих вимог.

Сума заборгованості із виплати заробітної плати, яка стала причиною виникнення КТС(К) упродовж 2006-2017 років складала 55 млн. грн. У ході вирішення КТС(К) при сприянні Відділення за вказаний період було погашено заборгованості із заробітної плати на суму 54,5 млн. грн., що складає 99,4% від загальної суми боргу.

Упродовж вищезазначеного періоду наймані працівники підприємств та установ Донецької області мали наміри провести 123 страйки та акції соціального протесту, з яких фактично проведено лише 71 (58% від оголошених). Завдяки своєчасно вжитим заходам Відділення та всіх зацікавлених органів попереджено проведення 52 страйків та акцій соціального протесту (42% від оголошених).

Основними причинами проведення акцій соціального протесту на підприємствах були несвоєчасність виплати поточної заробітної плати та наявність заборгованості із заробітної плати найманим працівникам. Найчастіше страйки та акції соціального протесту проводилися на підприємствах вугледобувної галузі, а наймані працівники цих підприємств були найбільш активними у захисті своїх соціальних прав та гарантій.

За результатами проведеного аналізу Відділенням запропоновано шляхи поліпшення стану СТВ та забезпечення соціальної стабільності у трудових колективах підприємств, установ, організацій області.

За підсумками робочої наради проведено оперативну нараду з працівниками Відділення.