E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

А. Головчанська, головний спеціаліст відділення НСПП в Донецькій області

Don2604201824 квітня 2018 року на виконання плану роботи відділення НСПП в Донецькій області (далі – Відділення) на квітень поточного року та плану роботи Донецької ОДА на 2 квартал 2018 року фахівцями Відділення здійснено виїзд до виконкому Бахмутської міської ради з метою надання методичної допомоги та проведення наради з представниками виконавчого комітету Бахмутської міської ради з питань взаємодії Відділення з органами місцевого самоврядування у процесі запобігання виникненню та сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)), реалізації соціального діалогу у м. Бахмут.

 

Нараду проведено начальником Відділення А. Хімчаком спільно з Бахмутським міським головою О. Ревою за участі першого заступника міського голови Т. Савченко, заступника міського голови В. Точеної та керуючого справами виконкому Т. Недашковської. У нараді також взяли участь керівники структурних підрозділів виконкому міської ради.

На нараду також були запрошені голова Бахмутської міської організації профспілки працівників освіти і науки А. Руднєва та завідувач інформаційно-консультаційним центром НСПП м. Бахмут С. Третьяченко.

Під час наради обговорені питання:

1. Щодо роботи міської комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати.

Заступник міського голови В. Точена поінформувала присутніх про соціально-економічний розвиток міста, здійснення заходів щодо запобігання виникненню КТС(К) за рахунок превентивних дій органу місцевого самоврядування, про стан виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств міста. Так, загальна сума заборгованості із заробітної плати станом на 01.04.2018 по місту складає 1,3 млн. грн. по 3 підприємствах, серед яких 39% заборгованості припадає на економічно-активні підприємства. У порівнянні з початком року заборгованість зросла на 61% за рахунок ПрАТ "Укрпідшипник". Далі вона доповіла про проведення у 2017 році 12 засідань комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, на яких заслухано звіти керівників 35 підприємств.

2. Заключення колективних договорів на підприємствах, в організаціях і закладах міста.

Начальник УСЗН Бахмутської міської ради І. Сподіна доповіла про організацію роботи із вказаного питання. Так, в 2017 році кількість суб’єктів господарювання, які врегулювали соціально-трудові відносини, збільшилася на 14 підприємств і на кінець 2017 року склала 208 суб’єктів з чисельністю працюючих 17,4 тис. осіб (94,6% від загальної кількості працюючих). У поточному році зареєстровано 24 колективні договори і по 7 підприємствах підготовлені проекти.

3. Про роботу виконкому зі зверненнями громадян за І квартал 2018 року. Упродовж І кварталу 2018 року до виконкому Бахмутської міської ради надійшло 359 звернень громадян, що на 18% більше у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року. Основні питання, порушені у зверненнях, стосувалися комунального, дорожнього та житлового господарств. Надходження колективних звернень залишилось на рівні минулого року – 16. Упродовж січня-березня 2018 року спостерігалось зменшення кількості звернень до урядової "гарячої лінії" на 26% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Колективних звернень громадян з питань соціально-трудових відносин в 2018 році до виконкому не надходило.

4. Про роботу міської ради з питань безпечної життєдіяльності населення.

5. Про проведення в квітні 2018 року тижня з охорони праці.

6. Про виконання Програми економічного і соціального розвитку Донецької області на 2018 рік та основні напрями розвитку на 2019 і 2020 роки за І квартал 2018 року.

7. Впровадження соціального діалогу на території м. Бахмут.

У 2018 році, в рамках Програми економічного та соціального розвитку міста, передбачено проведення організаційної роботи щодо створення міської тристоронньої соціально-економічної ради. З приводу цього виконкомом Бахмутської міської ради було ініційовано звернення до керівників підприємств міста щодо розгляду питання створення міської організації роботодавців, як однієї зі сторін соціального діалогу.

У своєму виступі А. Хімчак зазначив, що однією з основних задач Відділення є стабілізація соціального клімату в містах і районах області, створення умов для розвитку соціального діалогу, запобігання виникненню та сприяння вирішенню КТС(К), запобігання проведенню акцій соціального протесту та страйків. Для вирішення таких завдань необхідні ефективні легітимні механізми. Тому питання співпраці та взаємодії Відділення з органами місцевого самоврядування щодо сприяння розвитку соціального діалогу є пріоритетними для Відділення.

А. Хімчак довів до відома учасників наради про розроблення Методичних рекомендацій щодо форм та методів взаємодії Відділення з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування з питань соціального діалогу, запобігання виникненню та сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) та під час оголошення чи проведення найманими працівниками акції протесту (страйку).

Після наради начальник Відділення прочитав працівникам виконкому лекцію на тему: "Діалог як інструмент попередження конфліктів".