E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

О. Рево, головний спеціаліст сектору аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в місті Києві та Київській області

24 квітня 2018 року начальник відділення НСПП в місті Києві та Київській області (далі – Відділення) Д. Коцупал взяв участь у черговому засіданні тимчасової комісії Київської державної адміністрації з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія).

Засідання відбувалося під головуванням директора Департаменту соціальної політики виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Ю. Крикунова.

На порядку денному розглядалися питання про стан погашення заборгованої заробітної плати, внесків та платежів до Пенсійного фонду України та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на підприємствах міста Києва, також відбулось обговорення заходів, що вживаються для прискорення погашення заборгованості та недопущення її зростання.

В роботі Комісії та в обговоренні питань брали участь: члени тимчасової комісії – представники Міністерства оборони України, Головного управління Служби безпеки України у місті Києві та Київській області, Громадської ради при виконавчому органі Київської міської ради; районних у місті Києві державних адміністрацій; посадові особи та керівники підприємств міста Києва, де має місце заборгованість із заробітної плати.

Згідно статистичних даних упродовж першого кварталу 2018 року із загальної кількості підприємств, на яких існує заборгованість із виплати заробітної плати, на 23 підприємствах заборгованість зросла на загальну суму 11,2 млн. грн., а на 24 підприємствах міста Києва заборгованість залишилась без змін. У той же час завдяки вжитим спільним заходам на 18 підприємствах столиці заборгованість було погашено в повному обсязі на суму 4,5 млн. грн. Зменшення заборгованості із виплати заробітної плати відбулось на 18 підприємствах міста Києва майже на 2 млн. грн. Крім того, виникло 7 зовсім нових підприємств-боржників.

Слід зазначити, що в місті Києві відсутня прострочена заборгованість із виплати заробітної плати в бюджетних установах, які мають фінансування з бюджету міста.

На засіданні Комісії були оголошені підприємства м. Києва, що є боржниками. Станом на 01.05.2018 року їх нараховується 78, в тому числі: державний сектор – 40 підприємств (складає половину від загальної суми боргу по місту); комунальний сектор – 1 підприємство; недержавний сектор – 37 підприємств.

У комунальному секторі заборгованість залишилась на одному комунальному підприємстві – "Київське комунальне автотранспортне підприємство № 2737" – 10,2 млн. грн., де причиною виникнення є недостатність обігових коштів.

У державному секторі у порівнянні з початком року заборгованість зросла на 31,4% в основному завдяки підприємствам, які входять до складу ДК "Укроборонпром".

Серед підприємств, що мають найбільшу заборгованість із заробітної плати недержавного сектору, можна виокремити: ТОВ "ГРУП ДФ Інтернешнл Юкрейн" – 15,8 млн. грн; ПАТ "Комерційний банк "Союз" – 4,2 млн. грн; ПАТ "Банк Петрокоммерц-Україна" – 6,9 млн. грн. та інші.

Голова Комісії дав доручення керівникам підприємств, що мають заборговану заробітну плату забезпечити своєчасну виплату поточної заробітної плати та недопустити виникнення заборгованості з неї у подальшому. Головуючий акцентував увагу на необхідності складання графіків погашення заборгованості із заробітної плати у найкоротші терміни.

Основною причиною наявності боргів на підприємствах міста Києва державного та недержавного секторів економіки є складний фінансово-економічний стан та недостатність обігових коштів через відсутність державних замовлень на їх продукцію, а також несвоєчасні розрахунки замовників за виконані роботи, втрата ринку збута, неефективне управління майном.  

Також головуючий зазначив про необхідність визначення можливих шляхів виведення із кризового стану підприємств, що більш за всіх мають борги по заробітній платі перед найманими працівниками.

По завершенні роботи Комісії у Відділенні відбулася нарада, на якій було обговорено нагальні проблемні питання підприємств, установ та організацій міста Києва, вирішення яких знаходиться в повноваженнях Відділення.