E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

О.Атаманюк, начальник відділення НСПП в Полтавській області

Pol1505201811 травня 2018 року начальник відділення НСПП в Полтавській області (далі – Відділення) О. Атаманюк взяла участь в роботі засідання обласної координаційної групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (далі – ОКГ). Засідання відбулося під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації (далі – ОДА), голови ОКГ О. Пругла.

В обговоренні питань брали участь: члени ОКГ – представники Департаменту соціального захисту населення ОДА (далі – ДСЗН), управління Держпраці, головного управління Пенсійного фонду України та Головного територіального управління юстиції у Полтавській області (далі – ГТУЮ); керівники галузевих профспілкових об’єднань і департаментів облдержадміністрації та арбітражні керуючі підприємств-банкрутів, де має місце заборгованість із заробітної плати.

Заступник директора ДСЗН ОДА Л.Новосад поінформувала присутніх про загальний стан заборгованості із заробітної плати працівникам підприємств, установ та організацій області, зокрема економічно активних підприємств.

Про роботу регіонального штабу з координації, моніторингу та контролю за виконанням органами державної виконавчої служби рішень про стягнення заборгованості по заробітній платі та інших виплат, пов'язаних з трудовими правовідносинами, та результатах його діяльності доповіли начальник ГТУЮ О.Тимченко та начальник відділу з питань банкрутства ГТУЮ І.Рагулін.

Про результати перевірок стану дотримання норм законодавства про працю в частині забезпечення своєчасної виплати заробітної плати на підприємствах-боржниках м. Гадяч (ТОВ "Техмолпром", ТОВ "Гадячсир", ТОВ "Річен-Груп", ТОВ "Полтавамолпрод",ТОВ "Торговий дім "Гадячсир-Україна") поінформував начальник управління Держпраці у Полтавській області С.Щербак. Останні два підприємства перебувають в базі даних потенційно конфліктогенних підприємств Відділення.

Окрім того, на засіданні були заслухані керівники структурних підрозділів ОДА, які повідомили про стан та перспективи розвитку підприємств, що знаходяться у сфері їх впливу, відповідно до розподілу повноважень (ДП "Полтавський комбінат хлібопродуктів" та її філії "Хлібна база № 88 ДП "ПКХ", ПрАТ БУ № 9 "Полтаванафтогазбуд"). Дані підприємства перебувають в системі запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі –КТС(К)) Відділення.

Голова обласної організації профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України П. Латиш та начальник Відділення О. Атаманюк звернули увагу присутніх на появу нового осередку соціальної напруженості в колективі ОКВП ВКГ "Миргородводоканал", де виникла заборгованість із виплати заробітної плати.

Основною причиною наявності боргів на підприємствах області державного та недержавного секторів економіки є складний фінансово-економічний стан та недостатність обігових коштів через відсутність державних замовлень на їх продукцію, несвоєчасні розрахунки замовників за виконані роботи, втрата ринку збуту, неефективне управління майном тощо.

Заслухавши звіти і повідомлення, члени ОКГ висловили свої рекомендації щодо погашення зарплатних боргів та прийняли відповідні протокольні рішення, спрямовані на зменшення впливу на соціально-трудові відносини основного чинника їх дестабілізації – заборгованості із виплати заробітної плати.

За підсумками роботи засідання ОКГ була проведена оперативна нарада у Відділенні, під час якої визначено подальші дії щодо активізації заходів, спрямованих на запобігання виникненню та сприяння вирішенню КТС(К) на підприємствах, в установах та організаціях області у взаємодії зі сторонами соціального діалогу.