E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

О. Турчинська, головний спеціаліст відділення НСПП в Рівненській області

Riv2305201822 травня 2018 року в Рівненській ОДА відбулось чергове засідання тимчасової обласної комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці, дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати , легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення під головуванням голови Рівненської ОДА О. Муляренка (далі – Комісія).

У засіданні Комісії взяли участь: заступник голови правління Пенсійного фонду України В. Машкін, керівники департаментів та управлінь Рівненської ОДА, територіальних управлінь центральних органів виконавчої влади, начальник відділення НСПП в Рівненській області (далі – Відділення) М. Красько, представники об’єднань і організацій профспілок і роботодавців області.

Під час засідання заслухано окремих голів райдержадміністрацій та керівників підприємств, установ, організацій області з питань дотримання норм законодавства в частині виплати мінімальної заробітної плати, легалізації оплати праці та зайнятості населення.

Так, за лютий 2018 року на підприємствах, в установах, організаціях області отримували заробітну плату у розмірі менше мінімальної 42357 осіб, з яких 17827 осіб зайняті у бюджетній сфері. Середня заробітна плата працівників, яким нараховано розмір менше мінімальної, становить 2491 грн., у тому числі у бюджетній сфері – 2522 грн.

Голова ОДА зазначив, що розмір заробітної плати найманих працівників не може бути нижчим ніж розмір мінімальної заробітної плати. Люди повинні заробити страховий стаж та отримувати в майбутньому гідну пенсію. Окрім цього, від легального працевлаштування та чесно виплаченої зарплати наповнюються місцеві бюджети. В області працюють комісії з легалізації заробітної плати – як обласна, так і районні, до складу яких входять представники органів влади та позаштатних інституцій НСПП – завідувачі міських та районних інформаційно-консультаційних центрів. За 4 місяці члени цих комісій обстежили понад 400 підприємств. У результаті направили понад 14 тисяч повідомлень про прийняття працівників на роботу для відповідного реагування.

На засіданні Комісії виступив М. Красько, який поінформував про напружений стан соціально-трудових відносин в трудових колективах закладів освіти і охорони здоров’я Дубровицького району. Зокрема, з березня 2018 року триває колективний трудовий спір (конфлікт) між найманими працівниками КЗОЗ "Дубровицька центральна районна лікарня" та Дубровицькою районною державною адміністрацією, де вимога найманих працівників стосується невиплати медикам матеріальної допомоги на оздоровлення під час основної відпустки за 2017 рік.

Невдоволення працівників закладів освіти Дубровицького району спричинене несвоєчасною виплатою заробітної плати обслуговуючому персоналу шкіл та невиплатою коштів по відрядженнях на курсову перепідготовку педагогічних працівників.

Враховуючи зазначену інформацію, члени Комісії затвердили рішення в якому, зокрема, голові Дубровицької РДА рекомендовано неухильно дотримуватись норм законодавства та сприяти поліпшенню стану соціально-трудових відносин в бюджетній сфері.

Результати роботи Комісії обговорено на оперативній нараді працівників Відділення та надані відповідні доручення у здійсненні подальшої роботи щодо сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) та запобігання їх виникненню.