E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

О.Федченко, головний спеціаліст відділення НСПП в Кіровоградській області

Kir2905201824 травня 2018 року О. Крайносвіт, начальник відділення НСПП в Кіровоградській області (далі – Відділення) взяла участь у розширеному засіданні Кіровоградської обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення (далі – Засідання) за участі Голови правління Пенсійного фонду України О. Зарудного.

У Засіданні взяли участь керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники територіальних органів Пенсійного фонду України, Державної фіскальної служби, Державної служби України з питань праці, керівництво Спілки підприємців малого та середнього підприємництва Кіровоградської області, начальники управлінь соціального захисту населення райдержадміністрацій та міськвиконкомів, керівники підприємств-боржників, представники засобів масової інформації.

Учасники наради обговорили заходи, що вживаються для активізації роботи з виявлення фактів використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин, погашення заборгованості із заробітної плати та сплати єдиного соціального внеску і платежів до Пенсійного фонду України.

С. Кузьменко, голова Кіровоградської ОДА акцентував увагу присутніх на тому, що упродовж 2017 року вдалося зменшити суму заборгованості із виплати заробітної плати на 20 млн. грн. Наразі заборгованість складає 11 млн. грн. Позитивного результату вдалося досягти у зростанні рівня заробітної плати, розмір якої тривалий час в області залишався незмінним. У 2017 році середня заробітна плата по області зросла на 46%. За перший квартал 2018 року – на 25% і складає близько 7 тисяч гривень. Зважаючи на те, що в Україні цей показник становить більше 8 тисяч гривень, наголосив, що є над чим працювати і це завдання стосується кожного керівника району та роботодавців.

Також зазначив, що в області постійно проводиться робота з виявлення порушень законодавства про працю та недопущення виплати заробітної плати в конвертах. За січень-квітень 2018 року районними та міськими робочими групами з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення було обстежено майже 2 тисячі суб’єктів господарювання, на яких виявлено 335 "тіньових" робочих місць, 309 з них легалізовано, що становить 92%.

У підсумку наголосив на тому, що тільки завдяки системній і методичній роботі по недопущенню такого негативного явища, як тіньова зайнятість, будуть досягнуті певні результати, які сприятимуть збільшенню надходжень до бюджетів усіх рівнів.

О. Зарудний, Голова правління Пенсійного фонду України, у своєму зверненні зауважив, що свого часу був зроблений крок назустріч бізнесу в плані зниження ставки єдиного соціального внеску майже вдвічі. Разом з тим, з часу зниження ставки ЄСВ в Україні лише на 200 тисяч зросла кількість осіб, за яких легально сплачуються страхові внески, а це всього лише 2% від очікуваного показника. Зазначив також, що бізнес має бути соціально відповідальним.

За результатами розгляду питань робочою групою були визначені основні  шляхи щодо активізації діяльності у даному напрямі. Зокрема, прийнято відповідні рішення, направлені на ліквідацію тіньової зайнятості та виплати заробітної плати у конвертах.

Результати участі у роботі Робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення обговорені у Відділенні з метою врахування у подальшій діяльності.