E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

І. Гавара, головний спеціаліст відділення НСПП в Хмельницькій області

Riv01062018Під головуванням першого заступника голови Хмельницької ОДА В. Кальніченка 31 травня 2018 року проведено спільне засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення та тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія), участь у якому взяла заступник начальника відділення НСПП в Хмельницькій області (далі – Відділення) О. Прощай.

Серед запрошених – директор фінансово-економічного департаменту управління Пенсійного фонду України Т. Король, заступник директора департаменту з питань праці – начальник відділу з питань державного нагляду за додержанням законодавства про працю Державної служби України з питань праці В. Гончарук, члени правоохоронних органів, голови окремих районних державних адміністрацій, фізичні особи-підприємці.

Про підвищення рівня оплати праці, легалізацію трудових відносин та стан погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах-боржниках області доповіла директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації С. Лукомська.

Посадовець зазначила, що в області спостерігається постійне зростання рівня заробітної плати. Так, у 2017 році вона зросла на 25%, а уже в 2018 році заробітна плата в середньому зросла ще на 601 грн. Загалом, якщо мінімальна зарплата в цьому році 3723 грн., то середня зарплата в області становить 6875,5 грн.

З початку 2018 року за результатами діяльності тимчасових комісій відбулося заслуховування керівників підприємств-боржників, завдяки чому вдалось ліквідувати заборгованість на двох підприємствах на суму 206,7 тис. грн. Заборгованість із заробітної плати станом на 1 квітня 2018 року в області складає 5,5 млн. грн., а на 01.05.2018 року вона зросла на 1,6 млн. грн.

Про результати моніторингу відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування щодо виявлення ознак використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю в області поінформувала начальник Головного управління Пенсійного фонду України в області О. Заярнюк. Вона наголосила, що легалізація трудових відносин, офіційний заробіток наших громадян є надзвичайно важливою темою сьогодення, адже через тіньовий ринок зайнятості, приховування реальної заробітної плати втрачають кошти бюджети усіх рівнів, а громадяни позбавляються  права на соціальний захист та пенсійне забезпечення.

Окремим питанням винесено заслуховування керівників-підприємців про заходи, що вживаються на рівні районів та підприємств, щодо погашення заборгованості по заробітній платі та підняття її рівня. Зокрема, було заслухано інформацію про причини виникнення та заходи щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати на таких підприємствах-боржниках області як: ТОВ "Білогір'я молокопродукт" (Білогірський район), Полонська житлово-експлуатаційна контора (Полонський район), АЗАТ "Вікторія" (Старокостянтинівський район), ПрАТ "Шепетівський гранкар'єр" "Пронекс" (м. Шепетівка), Кам’янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка (м. Кам'янець-Подільський), а також щодо виплати заробітної плати менше мінімального рівня, встановленого законодавством, на ПАТ "Готель "Поділля" (м. Хмельницький).

Голова Комісії зазначив, що пріоритетним питанням й надалі залишається питання сприяння створенню легальних робочих місць, підвищення рівня оплати праці, а також ліквідація боргу перед працівниками підприємств. Тому першочерговим завданням органів влади, правоохоронних органів, всіх, хто має стосунок до дотримання законодавства про працю – забезпечити налагоджену результативну співпрацю щодо захисту трудових прав і гарантій працівників, легалізації зайнятості і доходів.

По закінченню заходу проведено оперативну нараду з працівниками Відділення, під час якої окреслено основні заходи щодо подальшого проведення моніторингу стану соціально-трудових відносин на підприємствах Хмельницької області.