E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

М.Стефаник, головний спеціаліст відділення НСПП в Львівській області

30 травня 2018 року відбулось чергове засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія), у якому взяла участь заступник начальника відділення НСПП в Львівській області (далі – Відділення) Н.Карвацька.

Згідно порядку денного на засіданні Комісії розглянуто два питання, а саме: щодо погашення заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати.

На початку засідання Комісії представниками департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА поінформовано, що станом на 01.05.2018 загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах, організаціях, установах області за статистичними даними становила 76,6 млн. грн. та у порівнянні з початком року зменшилась на 6,1 млн. грн. (7,4%).

У цілому по області, станом на 01.05.2018 своєчасно не виплачують заробітну плату на 49 підприємствах, що на 1 підприємство менше, ніж станом на 01.01.2018. Упродовж січня-квітня поточного року повністю ліквідували борг із заробітної плати 23 підприємства області, зменшення заборгованості відбулось на 11 підприємствах, проте на 18 підприємствах заборгованість із виплати заробітної плати збільшилась.

На засіданні Комісії розглянуто стан погашення боргу з виплати заробітної плати у Львівському казенному експериментальному підприємстві засобів пересування і протезування, Комунальній 5-й стоматологічній поліклініці м. Львова, філії концерну "Техновоєнсервіс" "Львівський автомобільний ремонтний завод", КП "Бориславводоканал", ЗАТ "Будівельне підприємство № 16 "Оздоббуд", ДП геодезії, картографії та кадастру в Західному регіоні. Загальна сума заборгованості з заробітної плати у зазначених підприємствах становить 6,1 млн. грн.

Стан соціально-трудових відносин на Львівському казенному експериментальному підприємстві засобів пересування і протезування перебуває на обліку Відділення з приводу невиплати заборгованої заробітної плати та забезпечення своєчасної виплати заробітної плати відповідно до вимог ст. 115 КЗпП України, ст. 24 Закону України "Про оплату праці". Відповідно до вжитих заходів борг з виплати заробітної плати, що виник у листопаді минулого року погашено, однак у зв’язку із наявною поточною заборгованістю із заробітної плати, Відділення продовжуватиме здійснювати моніторинг стану соціально-трудових відносин на підприємстві з метою запобігання виникненню колективного трудового спору (конфлікту).

За підсумками засідання Комісії прийнято відповідне протокольне рішення щодо вжиття конкретних заходів по погашенню заборгованості із виплати заробітної плати.

Результати роботи Комісії враховані Відділенням при проведенні моніторингу стану соціально-трудових відносин на підприємствах, установах, організаціях області та визначено подальші заходи з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).