E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

А. Головчанська, головний спеціаліст відділення НСПП в Донецькій області

 

Don0706201804 червня 2018 року відбулася нарада під головуванням заступника голови Донецької ОДА І. Стокоза (далі – Нарада), в якій взяв участь начальник відділення НСПП в Донецькій області (далі – Відділення) А. Хімчак.

Головною темою Наради було обговорення складної ситуації на підприємствах вугледобувної промисловості, яка привела до загострення стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ).

Під час наради А. Хімчак поінформував про результати роботи Відділення за січень-травень 2018 року. Так, за цей період Відділенням проводилась робота по врегулюванню 35 випадків ускладнення стану СТВ по яких було взято на облік 37 чинників, які стосувались несвоєчасної виплати поточної заробітної плати та погашення заборгованості з неї. Причиною виникнення випадків ускладнення стану СТВ стала заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 263 млн. грн. У травні 2018 року було взято на облік 8 випадків ускладнення стану СТВ.

З метою врегулювання чинників ускладнення стану СТВ, фахівцями Відділення в травні місяці поточного року проведено 27 узгоджувальних зустрічей зі сторонами СТВ, в тому числі на підприємствах, де зареєстровано КТС(К) – 9, на підприємствах, де взято на облік стан СТВ з метою запобігання виникненню КТС(К) – 18.

Упродовж січня-травня 2018 року було погашено заборгованості із виплати заробітної плати, що стала чинником ускладнення стану СТВ, в сумі 62 млн. грн.

Відділенням продовжується робота по вирішенню 4 КТС(К), в яких в стадії вирішення залишилися 14 вимог, висунутих найманими працівниками.

За період лютий-травень 2018 року Відділенням було зафіксовано проведення 7 акцій соціального протесту, з яких 3 – мітинги, 1 – стихійний страйк, 1 – невихід на поверхню, 2 – припинення роботи. Акції соціального протесту відбувалися на ДП "Мирноградвугілля" та ДП "Селидіввугілля", на яких НСПП зареєстровані колективні трудові спори.

Далі А. Хімчак доповів про складення фахівцями Відділення прогнозу стану соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) у другому півріччі 2018 року на підприємствах, організаціях, установах Донецької області, який був направлений до облдержадміністрації.

Головний акцент своєї доповіді начальник Відділення надав складній ситуації, яка склалася на ДП "Селидіввугілля" через невиплату заробітної плати за березень-квітень 2018 року. У зв’язку з цим на відокремлених підрозділах з 22 травня 2018 року по теперішній час відбуваються акції соціального протесту, зокрема на шахті "Україна" та шахті "Котляревського" через заборгованість із заробітної плати за квітень 2018 року. Станом на 04.06.2018 за весь період проведення акції протесту кількість учасників досягла 4000 осіб.

Відповідаючи на питання І. Стокоза стосовно вжитих заходів НСПП щодо сприяння вирішенню цього питання на рівні Міненерговугілля, А. Хімчак довів до відома, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості України поінформувало НСПП листом від 21.05.2018 про стан погашення заборгованості із заробітної плати перед працівниками державних вугледобувних підприємств. В листі зазначено про те, що Міненерговугілля звернулося до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана з проханням надати доручення Міністерству фінансів України врахувати пропозицію Міненерговугілля щодо збільшення видатків за бюджетною програмою КПКВК 1101590 "Здійснення заходів із забезпечення вітчизняного виробництва вугільної продукції та подальшого реформування державного сектору вугільної промисловості" на 2136,0 млн. грн., що дозволить своєчасно виплачувати поточну заробітну плату без утворення заборгованості з неї.

За підсумками Наради проведено оперативну нараду з працівниками Відділення.