E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

А. Головчанська, головний спеціаліст відділення НСПП в Донецькій області

   

   21 червня 2018 року у приміщенні Донецької облдержадміністрації відбулось чергове засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія) під керівництвом голови Комісії – першого заступника голови Донецької ОДА Є. Вілінського, у якому взяв участь в. о. начальника відділення НСПП в Донецькій області (далі – Відділення) С. Демченко.

До порядку денного засідання Комісії були включені питання:

– розгляд результатів роботи за 2017 і І квартал 2018 років міських комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати, забезпечення податкових та інших бюджетних надходжень, страхових внесків до Пенсійного фонду та запобігання неплатоспроможності міст: Авдіївки, Бахмуту, Краматорська та Лиману;

– про стан і перспективи погашення заборгованості із заробітної плати, ЄСВ та заборгованості з податків і зборів перед бюджетом: ПАТ "Авдіївський завод металевих конструкцій", Лиманського управління водопровідно-каналізаційного господарства КП "Компанія "Вода Донбасу", КП "Лиманська служба єдиного замовника".

На засіданні Комісії були присутні представники органів місцевого самоврядування та керівники підприємств.

Є. Вілінський в своєму виступі наголосив про продовження практики заслуховування голів міських комісій щодо результатів роботи і звернув увагу присутніх на ефективності таких заходів та активізацію роботи комісій з боржниками.

Перший заступник керівника ВЦА м. Авдіївка, голова міської комісії по погашенню заборгованості із заробітної плати В. Рекшинський доповів про проведені у звітному періоді 11 засідань, на яких заслухано 25 керівників підприємств-боржників. Заборгованість із заробітної плати на підприємствах міста станом на 01.01.2018 складала 1,7 млн. грн., але станом на 01.06.2018 зменшилась на 0,4 млн. грн. і складає 1,3 млн. грн. Найбільшу заборгованість із заробітної плати перед працівниками підприємств м. Авдіївка має ПАТ "Авдіївський завод металевих конструкцій".

Заборгованість на підприємствах комунальної власності відсутня.

Голова Бахмутської міської комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати Т. Савченко доповіла про проведені комісією 15 засідань, на яких заслухано 40 керівників підприємств-боржників. Заборгованість із заробітної плати на підприємствах міста станом на 01.01.2018 складала 0,8 млн. грн., а на 01.06.2018 – зросла на 0,4 млн. грн. і складає 1,2 млн. грн. Основні боржники: ДП "Експериментальний машинобудівний завод соляної промисловості", який є неактивним підприємством, господарську діяльність не здійснює, посада керівника є вакантною з початку року, охорона підприємства не здійснюється, а заборгованість із заробітної плати утворилася за попередні роки та ПАТ "Укрпідшипник", на якому порушено справу про банкрутство.

Заборгованість на підприємствах комунальної власності відсутня.

Голова Краматорської міської комісії по погашенню заборгованості із заробітної плати С. Ніконенко доповіла про проведені комісією 15 засідань, на яких заслухано 21 керівника підприємств-боржників. Заборгованість із заробітної плати на підприємствах міста станом на 01.01.2018 складала всього 0,03 млн. грн. На 01.06.2018 заборгованість на підприємствах міста усіх форм власності, у тому числі і комунальних, відсутня.

Є. Вілінський відзначив налагоджену роботу Краматорської міської ради з керівниками підприємств, яка свідчить про ефективну роботу комісії.

Перший заступник міського голови Лиманської міської ради Ю. Драч доповів про проведені комісією 11 засідань, на яких заслухано 16 керівників підприємств-боржників. Заборгованість із заробітної плати на підприємствах міста і району станом на 01.01.2018 складала 2,1 млн. грн., а на 01.06.2018 – 1,5 млн. грн. На сьогоднішній день основними боржниками є: Донецький державний науково-дослідний інститут чорної металургії, на якому порушено справу про банкрутство, і Лиманське ВУ ВКГ КП "Компанія "Вода Донбасу", яке має заборгованість із заробітної плати за травень поточного року. Підприємство постійно заслуховується на засіданнях комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати: у 2017 році – на 9 засіданнях; у 2018 році – на 4 засіданнях.

З доповіддю про економічний і фінансовий стан, причини виникнення заборгованості із виплати заробітної плати виступив директор з режиму та безпеки ПАТ "Авдіївський завод металевих конструкцій" О. Толмачов. Проблема підприємства – зупинка роботи цеху гарячого оцинкування, де виготовляється основний вид продукції, у зв’язку з відсутністю упродовж року в м. Авдіївка природного газу. Ця проблема до сіх пір не вирішена Донецькою ОВЦА. Але підприємство працює і виплачує поточну заробітну платунайманим працівникам. Середня заробітна плата на підприємстві – 6130 грн., заборгованість із заробітної плати виникла у попередні роки. Надходження дебіторської заборгованості дозволить повністю погасити заборгованість із заробітної плати перед працівниками.

У своїй доповіді в. о. директора Лиманського управління водопровідно-каналізаційного господарства КП "Компанія "Вода Донбасу" В. Єфанов поінформував присутніх про фінансовий стан підприємства, а саме: борги населення за послуги складають 3,4 млн. грн. Підприємство також має великі борги за електроенергію ПАТ "ДТЕК Донецькобленерго" та філії "Енергозбут" ПАТ "Укрзалізниця". Основні надходження підприємства складають державні субсидії та пільги за комунальні послуги. Причиною виникнення заборгованості також є економічно необґрунтовані тарифи на послуги водопостачання та водовідведення.

В. о. директора КП "Лиманська служба єдиного замовника" Д. Шепілов доповів про основні проблеми підприємства, діяльністю якого є комплексне обслуговування житла. Зокрема, вказав причини виникнення заборгованості із заробітної плати: заборгованість населення за послуги (більше 3 млн. грн.), економічно необґрунтовані тарифи на обслуговування житла, які не переглядались з 2008 року та підвищення мінімальної заробітної плати з 01.01.2018 року. За рахунок підвищення тарифів на послуги, які вже погоджені і будуть впроваджені через два місяці, підприємство ліквідує наявну заборгованість із заробітної плати.

С. Демченко роз’яснив керівникам підприємств, присутнім на засіданні комісії, що наявність заборгованості із заробітної плати може призвести до загострення стану СТВ та виникненню колективного трудового спору (конфлікту).

Після обговорення питань порядку денного Є. Вілінський доручив головам міських комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати продовжити роботу з підприємствами, які мають заборгованість із виплати заробітної плати, забезпечити в своїй роботі взаємодію з усіма органами влади, які займаються питанням дотримання законодавства про працю.

За результатами засідання Комісією прийняті відповідні рішення:

Департаменту соціального захисту населення Донецької ОДА звернутися до Фонду державного майна України з пропозицією розглянути питання включення ДП "Експериментальний машинобудівний завод соляної промисловості" в перелік об’єктів приватизації як єдиного шляху погашення заборгованості із заробітної плати.

Голові Лиманської міської комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати активізувати роботу комісії.

По закінченню заходу в. о. начальника Відділення провів робочу нараду, на якій працівники Відділення були ознайомлені з результатами розглянутих на засіданні питань та прийнято рішення про взяття підприємств-боржників в систему запобігання виникненню КТС(К).