E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

С. Ткачук, головний спеціаліст відділення НСПП в Запорізькій області

06 липня 2018 року начальник відділення НСПП в Запорізькій області (далі – Відділення) С. Четвертак взяв участь у засіданні Запорізької міської комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення) та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати, яке відбулось під головуванням начальника управління з питань праці Запорізької міської ради Ю. Швеця (далі – Комісія).

Згідно порядку денного були розглянуті питання стану погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах-боржниках м. Запоріжжя та підприємствах міста, де були проведені інспекційні відвідування та невиїзні перевірки інспекторами праці.

На засідання були запрошені керівники підприємств та представники районних адміністрацій Запорізької міської ради, які доповіли про підприємства, що мають борги із виплати заробітної плати та причини її виникнення, вжиті заходи щодо її ліквідації та прогноз щодо повного погашення боргів.

Станом на 01.06.2018 в м. Запоріжжя 15 підприємств мають заборгованість із виплати заробітної плати на загальну суму 137,7 млн. грн., що на 65,5 млн. грн. або 80% більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Також 15 економічно активних підприємств мають заборгованість із виплати заробітної плати на загальну суму 119 млн. грн. або 84% від загальної суми боргу, на 5 підприємствах-боржниках загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати становить 18,6 млн. грн. або 13,5% від загальної суми боргу.

Під час обговорення стану погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах-боржниках м. Запоріжжя С. Четвертак зосередив увагу присутніх на складній ситуації, що склалась на Запорізькому державному підприємстві "Радіоприлад", де спостерігається досить напружений стан соціально-трудових відносин. Начальник Відділення зазначив, що підприємство знаходиться на обліку Відділення з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів). Крім того, наймані працівники ЗДП "Радіоприлад" мають багаторічний досвід відстоювання соціально-трудових та соціально-економічних колективних інтересів. Відділенням проводяться узгоджувальні зустрічі з метою пошуку шляхів усунення чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин, надання роз’яснень та консультацій, узгодження позицій сторін.

Під час комісії, також, були заслухані арбітражні керуючі підприємств щодо яких реалізується процедура відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом. За підсумками обговорення члени комісії затвердили проект рішення з низкою доручень і рекомендацій щодо врегулювання ситуації на підприємствах-боржниках та необхідності складання графіка погашення заборгованості.

По закінченню засідання Комісії, начальником Відділення проведено робочу нараду, на якій працівників було ознайомлено з результатами розглянутих на засіданні питань з метою врахування їх в подальшій роботі при проведенні моніторингу стану соціально-трудових відносин на підприємствах міста.