E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Б. Старунчак, головний спеціаліст відділення НСПП в Закарпатській області

Od2709201825 вересня 2018 року у приміщенні Закарпатської обласної державної адміністрації відбулись засідання Закарпатської обласної комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу (далі – Комісія) та Закарпатської обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства у частині мінімальної заробітної плати (далі – Робоча група) у роботі яких взяла участь головний спеціаліст відділення НСПП в Закарпатській області (далі – Відділення) Б. Старунчак.

Засідання Комісії проводив директор департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА М. Петрішка, який повідомив, що заборгованість із виплати заробітної плати станом на 03.09.2018 становила 5,1 млн. грн., зокрема, на економічно активних підприємствах – 4,5 млн. грн.

На підприємства державної форми власності припадає 1,9 млн. грн. боргу, комунальної форми власності – 1,7 млн. грн.

З інформацією про стан погашення заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску станом на 01 вересня 2018 року виступила заступник начальника управління погашення боргу – начальник відділу моніторингу та інформаційно-аналітичного забезпечення головного управління доходів фіскальної служби у Закарпатській області Е. Петрушка.

Членами Комісії обговорено проблемні питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати в установах освітньої та медичної галузей області, у зв’язку з чим на обліку Відділення перебуває стан соціально-трудових відносин Перечинської центральної районної лікарні, Воловецького районного центру первинної медико-санітарної роботи, Воловецької центральної районної лікарні, Іршавської центральної районної лікарні, Тячівської стоматологічної поліклініки.

Також на засіданні розглянуто питання заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам КП Чопської міської ради "Водоканал Чоп", на якому розпорядженням НСПП № 231-р від 05.09.2018 року зареєстровано колективний трудовий спір (конфлікт). Очікується, що проблемне питання буде вирішено найближчим часом на сесії Чопської міської ради.

Обговорено і заборгованість із виплати заробітної плати найманим працівникам Закарпатського обласного КП "Міжнародний аеропорт Ужгород", де у вересні 2018 року розпорядженнями НСПП зареєстровано 7 колективних трудових спорів (конфліктів).

На засіданні Робочої групи також було розглянуто ряд питань.

З інформацією по першому питанню про здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення виступив перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області В. Грицик, який зазначив, що однією з найбільш ризикованих у плані використання незадеклерованої праці є будівельна галузь. Запрошено і заслухано представників 5 підприємств будівельної галузі.

Щодо другого питання стосовно дотримання платниками податків норм законодавства про оплату праці у частині мінімальної заробітної плати станом на 01.09.2018 за результатами моніторингу відомостей з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, що здійснює Пенсійний фонд України надала інформацію начальник відділу забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного управління головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області М. Максимович.

Наприкінці засідання членами Комісії та Робочої групи зроблено висновки та прийнято відповідні рішення.

За результатами роботи Комісії у Відділенні відбулась оперативна нарада, під час якої працівників ознайомлено з отриманою інформацією, яку взято до уваги для використання в подальшій роботі з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та сприяння їх вирішенню.