E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

О. Атаманюк, начальник відділення НСПП в Полтавській області

POL2410201823 жовтня 2018 року начальник відділення НСПП в Полтавській області (далі – Відділення) О. Атаманюк прочитала дві тематичні лекції для державних службовців категорії В апаратів та структурних підрозділів обласної та районних державних адміністрацій, які не підвищували кваліфікацію більше 3 років (25 осіб).

Лекція відбулася на базі Полтавського обласного центру підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій (далі – Центр), відповідно до плану Центру на 2018 рік.

На лекції було висвітлено теми: "Колективний трудовий спір, право на страйк відповідно до Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)". Практика їх вирішення на Полтавщині", "Поняття, принципи та функції покладені на Національну службу посередництва і примирення відповідно до Закону України "Про соціальний діалог в Україні". Матеріали лекцій були проілюстровані слайдами, підготовленими Відділенням.

Відповідно до першої теми начальник Відділення ознайомила учасників семінару з основними завданнями діяльності НСПП як державного органу, створеного для забезпечення здійснення соціального діалогу, сприяння поліпшенню трудових відносин та запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)), прогнозування виникнення та сприяння своєчасному їх вирішенню відповідно до Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Особливу увагу присутніх було зосереджено на необхідності дотримання обов’язкових умов при здійсненні конституційного права на страйк, а також наголошено на наявності обмежень, під час організації страйків та відповідальності за їх проведення з порушеннями законодавства України. Наголошено, що завдяки превентивним діям Відділення в останні роки на Полтавщині не було зафіксовано жодного страйку, а акції соціального протесту з економічних мотивів відбувалися у межах правового поля.

Слухачі з цікавістю сприйняли інформацію про вирішення КТС(К) у чотирьох Полтавських ДЮСШ Полтавської обласної організації ФСТ "Україна": з веслування на байдарках і каное, "Молодь", "Юність-1" та "Авангард" та в Управлінні Національного банку України в Полтавській області. На даних прикладах показано, що залучення до участі у роботі примирних органів широкого кола представників сторін соціального діалогу, місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування значно підвищує ефективність роботи примирних комісій та дозволяє вирішити спори в оптимальні строки. Також, увагу присутніх було зосереджено на 2 КТС(К), вирішенню яких Відділення сприяє зараз, а саме: РЛП "Кременчуцькі плавні" м. Кременчук та ДП "Полтавський КХП" м. Полтава, шляхом залучення до участі у примирних процедурах представників державної влади та органів місцевого самоврядування.

Під час висвітлення другої теми лектор роз’яснила основні положення Закону України "Про соціальний діалог в Україні", розкрила принципи та форми здійснення соціального діалогу, механізм соціального партнерства, а також повідомила про роботу Відділення, спрямовану на забезпечення реалізації соціального діалогу в Полтавській області. Зокрема, було наголошено, що відповідно статті 37 Закону України "Про місцеві державні адміністрації", місцеві державні адміністрації є стороною соціального діалогу на територіальному рівні і сприяють його розвитку.

У ході семінару начальник Відділення поінформувала присутніх про роботу Відділення зі сприяння розвитку соціального діалогу на територіальному рівні за період від набуття чинності статей 6, 7 Закону України "Про соціальний діалог в Україні". Зокрема, Відділенням визнано такими, що відповідають критеріям репрезентативності 17 суб’єктів сторін профспілок та 2 – роботодавців. Також зазначено, що відповідно до вимог Закону, більшість з них підтвердила свою репрезентативність.

Під час лекцій О. Атаманюк відповідала на поставлені запитання учасників семінару. По завершенню занять відмітила велику активність слухачів та подякувала за обізнаність щодо роботи Відділення і співпрацю.