E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

 

С. Ткачук, головний спеціаліст відділення НСПП в Запорізькій області

11 грудня 2018 року в приміщенні Запорізької міської ради відбулось засідання Запорізької міської комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення) та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати (далі – Комісія), у якому взяв участь начальник відділення НСПП в Запорізькій області (далі – Відділення) С. Четвертак. Захід відбувся під головуванням начальника управління з питань праці Запорізької міської ради Ю. Швеця.

Згідно порядку денного були розглянуті питання про організацію роботи щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати, єдиних соціальних внесків, платежів до Пенсійного фонду України; про стан оплати праці на комунальних підприємствах міста; про стан виконання графіків погашення заборгованості підприємствами-боржниками м. Запоріжжя.

На засідання були запрошені керівники підприємств та представники районних адміністрацій Запорізької міської ради, які доповіли про підприємства, що мають заборгованість із виплати заробітної плати та причини її виникнення, вжиті заходи щодо її ліквідації та прогноз щодо повного погашення боргів.

На засіданні Комісії заступник начальника управління з питань праці Запорізької міської ради В. Зубко повідомив, що станом на 01.11.2018 21 підприємство м. Запоріжжя має заборгованість із виплати заробітної плати на загальну суму 137,9 млн. грн., що на 4,1 млн. грн. менше порівняно з листопадом поточного року. Зокрема, на економічно активних підприємствах заборгованість із виплати заробітної плати становить 93,9 млн. грн. або 68,1% від загальної суми боргу, на підприємствах-банкрутах та неактивних підприємствах – 44 млн. грн. або 31,9% від загальної суми боргу.

Під час обговорення стану погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах-боржниках м. Запоріжжя С. Четвертак зосередив увагу присутніх на складній ситуації, що склалась у ПАТ "Запоріжжяобленерго" м. Запоріжжя та у Філії "Запорізький державний обласний навчально-курсовий комбінат "УДП Укрінтеравтосервіс" м. Запоріжжя. Начальник Відділення зазначив, що у ПАТ "Запоріжжяобленерго" м. Запоріжжя зареєстровано колективний трудовий спір (конфлікт) (далі – КТС(К)), де через наявність значної суми заборгованості із виплати заробітної плати та невиконання рішення примирної комісії, спостерігається напруження стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ).

Стан СТВ у Філії "Запорізький державний обласний навчально-курсовий комбінат "УДП Укрінтеравтосервіс" м. Запоріжжя знаходяться на обліку Відділення з метою запобігання виникненню КТС(К), проводиться консультативно-правова та роз’яснювальна робота зі сторонами СТВ по вирішенню конфліктних питань в правому полі.

За підсумками обговорення члени комісії затвердили проект рішення з низкою доручень і рекомендацій щодо врегулювання ситуації на підприємствах-боржниках та необхідності складання графіку погашення заборгованості.

По завершенні засідання Комісії начальником Відділення проведено робочу нараду, на якій працівників було ознайомлено з результатами розглянутих на засіданні питань з метою врахування їх в подальшій роботі при проведенні моніторингу стану СТВ на підприємствах міста.