E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

 

О.Атаманюк, начальник відділення НСПП в Полтавській області

Відповідно до практики взаємодії відділення НСПП в Полтавській області (далі ? Відділення) з обласною державною адміністрацією, 12 грудня 2018 року начальник Відділення О.Атаманюк провела робочу зустріч із заступником голови облдержадміністрації О.Пруглом, під час якої було обговорено прогноз розвитку соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) у першому півріччі 2019 року (далі ? Прогноз).

У Прогнозі Відділення спираючись на статистичні показники економічного розвитку області, оцінки роботодавців, голів галузевих профспілок, посадовців місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, матеріали власного моніторингу, засвідчує впевненість в подальшому покращенні економічного та фінансового стану більшості провідних підприємств та галузей економіки Полтавщини.

Прогнозуючи стан соціально-трудових відносин (далі – СТВ), виникнення КТС(К) на виробничому рівні у промисловості, Відділення відзначає що не дивлячись на проблеми, промислові підприємства у зв’язку із втратою традиційних ринків збуту переорієнтувались на країни Європейського Союзу, до яких експортується понад 49% товарів області. Окремі з них намагаються освоювати випуск нової продукції. Зокрема, успіхів в економіці області досягнуто завдяки тому, що промислові підприємства останнім часом значно розширились, вкладають кошти саме в модернізацію власного виробництва, створюють додаткові робочі місця.

Разом з цим, в Прогнозі зазначено, що за результатами проведеного аналізу, зберігається складна ситуація з ринками збуту продукції для значної кількості підприємств Полтавщини, яка не компенсується новими ринками її споживання. Це в свою чергу призводить до зменшення обсягів виробництва та скорочення найманих працівників на підприємствах. Відмічено, що третина промислових підприємств області працюють збитково. Негативно впливає на стабільну роботу підприємств постійне зростання цін і тарифів на природний газ, паливо, електроенергію, а також на сировинні матеріали, метал, комплектуючі, транспортні послуги. На значній кількості підприємств великою проблемою залишається недостатність обігових коштів, фінансова допомога з боку держави практично відсутня. Упродовж багатьох років не вирішується питання щодо зменшення ставок на банківські кредити, що також негативно впливає на стан виробництва.

Отже, аритмічний виробничий цикл, несвоєчасна оплата за реалізовану продукцію, несприятливі умови для кредитування породжують затримки із виплати заробітної плати, появу її заборгованості. Частина роботодавців нехтує нормами законодавства України про працю, про оплату праці, зневажливо ставиться до дотримання колективних договорів та угод. Дані фактори суттєво впливатимуть на стан СТВ в колективах.

Відтак, узагальнюючи очікувані зміни в розвитку СТВ у першому півріччі 2019 року, Відділення прогнозує наявність характерних рис. Зокрема, на настроях працівників підприємств і закладів, що фінансуються з бюджету, негативним чином відіб’ється нестача коштів, що може виникнути в січні-лютому, в разі не проведення перерозподілу коштів місцевими бюджетами.

Роботодавці – керівники підприємств дорікають центральним органам виконавчої влади на відсутність стратегії розвитку та ефективних механізмів підтримки вітчизняного товаровиробника. Вони не приховують готовності захищати свої позиції шляхом застосування радикальних акцій протесту.

Увагу присутніх звернуто на те, що каталізатором конфліктогенних процесів можуть стати дії, заяви та заклики представників окремих громадських та політичних сил, у ході передвиборної компанії 2019 року. Вектор його застосування буде зміщено з місцевого на центральний рівень.

Основними проблемами на місцевому ринку праці залишається невмотивованість працівників, низький рівень їх професійної підготовки, висока конкуренція та нелегальна зайнятість. Крім того, не зменшується дефіцит кваліфікованих спеціалістів. Зокрема, як зазначають спеціалісти, у Кременчуці відчувається "кадровий голод". Але при цьому значно поліпшилась економічна ситуація на місцях, де активно запроваджується реформа децентралізації. Зокрема, створені ОТГ отримали субвенції, що збільшило їх доходи, які реалізовуються в основному на відбудову інфраструктури.

За наявності такого комплексу чинників Відділення прогнозує ймовірність виникнення дестабілізаційних чинників на будь-якому підприємстві та в закладі.

У підсумку було зазначено, що Відділення визначило галузі, на підприємствах та в закладах яких сформовані передумови до ускладнення стану СТВ, а саме: харчова промисловість; освіта; житлово-комунальне господарство; охорона здоров’я; транспорт (міський електротранспорт) та прогнозує виникнення КТС(К) в будівництві (структурні підрозділи ДП "Полтавський облавтодор" ПАТ "ДАК "Автомобільні дороги України") та машинобудування (ПАТ "Карлівський машинобудівний завод", м. Карлівка).

На завершення зустрічі О. Пругло ознайомив начальника Відділення із заходами, що запроваджує обласна державна адміністрація задля поліпшення СТВ в області.