E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

 

О. Бубнова, головний спеціаліст відділення НСПП в Одеській області

ODE2712201827 грудня 2018 року в приміщенні Одеської обласної державної адміністрації відбулось чергове засідання комісії з питань дотримання законодавства про працю щодо легалізації зайнятості населення та забезпечення виплати заробітної плати (далі – Комісія) під керівництвом заступника голови Одеської ОДА С. Шаталової. У засіданні взяли участь: начальник відділення НСПП в Одеській області (далі – Відділення) О. Шрамков, представники місцевих органів виконавчої влади, федерації профспілок Одеської області та керівники підприємств, на яких зросла заборгованість із виплати заробітної плати. Також на комісії була присутня фахівець Відділення О. Бубнова.

На порядок денний Комісії було винесене питання: "Про погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах області".

На початку засідання слово було надано директору Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської обласної державної адміністрації Д. Радулову. Він поінформував присутніх, що станом на 01.12.2018 загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати складала 53,8 млн. грн. У листопаді 2018 року заборгованість найманим працівникам зросла на 702,6 тис. грн.

Із загальної суми боргу станом на 01.12.2018 на економічно активні підприємства припадало 15,5 млн. грн. Заборгованість мали 11 економічно активних підприємств.

Д. Радулов зауважив, що на сьогодні практично вся заборгованість із виплати заробітної плати серед активних підприємств області зосереджена на державних підприємствах. Станом на 01.12.2018 борг працівникам державних підприємств становив 15,4 млн. грн.

На комісію було запрошено керівників державних підприємств: КП "Ренійський водоканал", ДП "Морський торговельний порт Усть-дунайськ". На зазначених підприємствах у листопаді поточного року спостерігалось зростання заборгованості із виплати заробітної плати.

У ході наради керівники підприємств-боржників дали пояснення причини виникнення боргів та надали інформацію щодо плану погашення заборгованості.

За підсумками засідання визначено першочергові заходи, спрямовані на ліквідацію боргів. Керівників підприємств, що мають заборгованість, попереджено про відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати.

Результати роботи засідання Комісії доведені до відома працівників Відділення з метою їх врахування під час моніторингу підприємств, установ, організацій, де ускладнення стану соціально-трудових відносин може призвести до виникнення колективних трудових спорів (конфліктів).