E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Н. Карвацька, заступник начальника відділення НСПП в Львівській області

У питаннях захисту колективних інтересів найманих працівників, Закон України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" надає профспілкам важливе право – безпосередньо виступати стороною колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)).

За сприяння відділення НСПП в Львівській області (далі – Відділення), завдяки здійсненому комплексу заходів вирішено КТС(К) між Новороздільською міською організацією профспілки працівників освіти і науки України (далі – Профспілка) та відділом освіти Новороздільської міської ради Львівської області.

Вимоги найманих працівників 10-ти навчально-виховних закладів м. Новий Розділ, інтереси яких представляла Профспілка та безпосередньо виступала стороною цього КТС(К) на територіальному рівні, стосувались виплати винагороди за сумлінну працю, допомоги на оздоровлення обслуговуючому персоналу, відрахування коштів профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу та виділення коштів на виконання заходів з охорони праці.

Враховуючи багаторічну практику позасудового розгляду КТС(К), до розгляду даного спору, Відділенням було залучено представників департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації, Новороздільської міської ради, Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України.

Конструктивний розгляд КТС(К), за координації Відділення із залученням усіх зацікавлених органів, дав змогу у ході засідань примирної комісії за участю незалежного посередника НСПП прийняти рішення, яке задовольнило вимоги найманих працівників.

У процесі вирішення КТС(К) Відділенням з початкового етапу здійснювався правовий супровід спору, проводились узгоджувальні зустрічі (засідання) сторін, надавались рекомендації відділу освіти Новороздільської міської ради щодо виконання рішень примирної комісії у повному обсязі та рекомендації Новороздільській міській раді щодо здійснення невідкладних заходів по виконанню рішень примирної комісії, сприяння щодо їх реалізації та врегулювання КТС(К).

У зв’язку із виконанням вимог, висунутих Профспілкою у даному КТС(К), сторонами – Профспілкою та відділом освіти Новороздільської міської ради – 24.01.2019 укладено угоду про вирішення спору.

Таким чином, шляхом реалізації Профспілкою, відповідно до Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" та нормативно-правових актів НСПП, права на відстоювання колективних інтересів найманих працівників вирішено трудовий конфлікт та захищено права працівників навчально-виховних закладів м. Новий Розділ у сфері соціально-трудових відносин.